FADIL NOVALIĆ: „Protiv Zakona o radu su bili oni čija je prosječna plata između 1.000 i 2.000 KM“

0
1

fadil-novalic

Sarajevo – Federalni premijer Fadil Novalić u intervju za „SB“ govori o nedavno usvojenom Zakonu o radu i najavljuje nove mjere Vlade FBiH

Federalni premijer Fadil Novalić u intervju za „SB“ govori o nedavno usvojenom Zakonu o radu, najavljuje nove mjere Vlade FBiH koje se odnose na smanjenje obračuna na rad, olakšice za prvo zapošljavanje, uvođenje preferencijalnog režima za poljoprivrednike, pojednostavljenje procedura za isplatu plaća, zamrzavanje troškova za privilegirane mirovine.

 

Zakon o radu je usvojen, unatoč silnom protivljenju predstavnika sindikata, ali su ostali sudski sporovi po tužbama državnih službenika i namještenika, te uposlenika u javnom sektoru protiv vlasti na svim razinama. Kako ćete riješiti taj problem?

 

“Zakon o radu je usvojen na oba doma Parlamenta FBiH, potpisao ga je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara, ovih dana Zakon će biti objavljen u Službenim novinama FBiH, tako da je vrijeme za novi set koraka prema reformskoj Agendi, a fokus treba staviti na ono što nam slijedi.

Reforma javne uprave je jedan od ključnih prioriteta za osiguranje fiskalne održivosti i kvalitetno pružanje usluga građanima.

Jedna od prvih mjera koju je Vlada Federacije BiH usvojila bilo je donošenje moratorija na sva zapošljavanja u javnom sektoru.

Međutim, po tužbama na osnovu kolektivnih ugovora Federaciji BiH prijeti finansijski teret od preko 568 miliona KM, što sa raznim troškovima i kamatama prelazi iznos od jedne milijarde KM koja će pasti na teret budžeta FBiH.

Ovdje govorimo o 568 miliona KM, odnosno o jednoj milijardi koje nećemo uložiti u pravosuđe, u Fond PIO, u nove autoceste, nećemo uložiti u podsticaje.

Moram reći da je tih 568 miliona KM neopravdano breme kojim su uposlenici opteretili poslodavce. U ovom trenutku ne vidim način i prostor u budžetu da se ovaj dug podmiri.”

 

Uz teret sudskih tužbi Savez samostalnih sindikata od Vas traži, između ostalih, i usvajanje zakona o uvezivanju radnog staža. Znači li to da bi sav teret doprinosa za mirovinsko i invalidsko osiguranje koje poslodavci proteklih godina nisu plaćali za radnike u propalim državnim poduzećima pao na teret federalnog proračuna?

 

“Zakon o uvezivanju radnog staža dio je reformske Agende. U narednom periodu, Vlada će nastaviti raditi na započetim i skoro finaliziranim reformama koje su usmjerene na rješavanje ovog pitanja.

Na primjer, u okviru reforme koja se odnosi na smanjenje opterećenja na rad potrebno je donijeti set odredbi koje bi definisale olakšice za prvo zapošljavanje, odnosno zapošljavanje poslije dužeg prekida, a kojim bi se također predvidjele i sankcije za eventualnu zloupotrebu.

 

Jedna od prvih mjera, biti će i transformacija naknada koje nemaju karakter plate u neto platu (topli obrok, prevoz, regres), te ekvivalentno smanjenje postotka obveza na neto platu, da bi se održao neutralan efekat.

Time će se smanjiti i broj sporova. Namjera je proširenje poreske osnove, ali i zadržavanje na istom nivou prihoda za vanproračunske fondove. Sredstva ušteđena na poziciji plata će biti iskorištena ili u druge namjene ili će deficit biti manji za taj iznos.

Neophodno je pojednostaviti proceduru obračuna plata i uplate pripadajućih obveza. Planiramo umjesto, dosadašnjih 9 ili 10 uplata na različite račune, to svesti na jedan ili dva računa, odnosno jednu ili dvije uplatnice.

Uvesti ćemo i takozvani preferencijalni režim za poljoprivrednike, koji će time postati radni subjekti, te ćemo za njih, kao potporu, izdvajati sredstva za penzioni fond. Zakon o “uvezivanju staža” je u finalnoj fazi, ali će njegova sudbina zavisiti od finansijskih izvora i dinamike kojom te izvore budemo mogli pronalaziti.”

 

Vlada će, također, morati pregovarati i o novim kolektivnim ugovorima. Na koje privilegije uposlenici u javnom sektoru više neće moći računati i da li će biti većeg smanjenja plaća?

 

Činjenica je da kolektivni ugovori, sklopljeni u okviru prijašnjeg Zakona o radu, pogoduju privilegovanim. Primjera radi, prosječna plata u FBiH je 830 KM, a grupacije koje su najveći protivnici novog Zakona imaju prosječne plate u rasponu od 1.000 do 2.000 KM, neto satnica minimalne plaće je od svih ostalih neto satnica veća za 30%.

Koeficijent za obračun plaća je i do 5,40 prosječnih plaća u FBiH. Niko ne spominje dodatna primanja koja postoje u tim slučajevima, recimo pripravnost kod kuće se dodatno obračunava kao 50% na platu.

Koliko su fer neki kolektivni ugovori, procijenite prema informaciji da je minimalna penzija 326 KM, a nju prima preko 230.000 penzionera. Novi Zakon o radu daje mogućnost da naredni kolektivni ugovori vode prema socijalno balansiranom stanju.

 

(Cijelii intervju s federalnim premijerom Fadilom Novalićem možete pročitati u novom broju Slobodne Bosne, koji je u prodaji od četvrtka, 13. augusta.)

(slobodnabosna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime