Evropski parlament usvojio Rezoluciju o napretku BiH

0
2

Europski parlament usvojio je u srijedu Rezoluciju o napretku reformi u Bosni i Hercegovini na njezinom putu prema Europskoj uniji.

Rezoluciju, koju je pripremio izvjetelj EP-a za Bosnu i Hercegovinu Cristian Dan Preda, podržalo je 496 zastupnika, 132 su bila protiv, a njih 67 bilo je suzdržano.

Tim dokumentom Bosna i Hercegovina je pozvana da prevlada unutarnje etničke i političke podjele na putu prema članstvu u EU, a sve kako bi proces ocjenjivanja aplikacije za članstvo u Uniji bio uspješan.

U Rezoluciji su europski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za razdoblje 2015-18. i odlučnost Bosne i Hercegovine da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama.

Reakcija na Mostar i Stolac

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješna kandidatkinja za članstvo u EU dok ne budu uspostavljeni odgovarajući institucionalni uvjeti i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

Izražava se i žaljenje što je već treći izborni ciklus građanima Mostara uskraćeno demokratsko pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike te poziva na brzu provedbu presude Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o Mostaru izmjenom izbornog zakonodavstva i Statuta toga grada.

Snažno se osuđuje neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tijekom izbora u Stocu u oktobru prošle godine i pozvali su nadležna tijela da riješe situaciju poštujući vladavinu prava.

Također, izražena je zabrinutost zbog slučajeva političkog pritiska na novinare te je upućen poziv nadležnim tijelima da zajamče medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima Bosne i Hercegovime.

Bosna i Hercegovina je podnijela aplikaciju za članstvo u EU početkom prošle godine i ona je na procjenjivanju u Europskoj komisiji.

“Radujemo se stavu EK-a o toj aplikaciji i želimo ohrabriti vlasti u Bosni i Hercegovini da taj proces shvate veoma ozbiljno i posvete mu se. Biosna i Hercegovina se treba fokusirati na reforme i izbjegavati teme koje izazivaju razdore i mogu usporiti napredak Bosne i Hercegovine na putu ka EU”, izjavio je tim povodom Dan Preda.

Snažan signal vlastima u BiH

“Vjerujem da će EP poslati snažan signal vlastima u Bosni i Hercegovini da požure s reformama. Nakon svih rasprava, ukazuje se potreba za  izmjenom Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Pozdravljam  naglašavanje, po četvrti put, u tekstovima rezolucija, principe federalizma, supsidijarnosti i decentralizacije, koji su neophodni kako bi sva tri konstitutivna naroda, ali i manjine, mogli uživati ista prava.”

“Ovdje posebno ističem prava Hrvata, koji bi trebali imati TV kanal na hrvatskom jeziku i uživati sve što im pripada po Dejtonskom sporazumu. Članstvo u EU jedini je način stabilizacije i prosperiteta ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za ostale zemlje Jugoistočne Europe, pa je stoga važno da Bosna i Hercegovina postane decentralizirana država i da svi konstitutivni narodi budu legitimno zastupljeni”, rekla je u svom izlaganju hrvatska zastupnica u EP-u Dubravka Šuica.

Odbor za vanjske poslove EP-a usvojio je nedavno Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, u kojem se pozdravljaju pozitivni koraci napravljeni na putu prema EU.

Izvor: Al Jazeera i agencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime