Evropska komisija odbacila prigovor Hrvatske: Naše mlijeko ide u EU!

0
8

mirko-sarovic29072015

EU, HR, BiH – Stalni komitet Evropske komisije za veterinarstvo i ekonomske odnose, prema riječima ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića, odbio je zahtjev Hrvatske za dodatno slanje nadležne Dablinske komisije u provjeru domaćih mljekara.

To praktično znači da četiri domaće mljekare: Meggle, Milkos, Mlijekoprodukt i Mljekara Livno već od sutra konačno mogu plasirati svoje proizvode na tržište zemalja članica Evropske unije.

– Ova odluka Evropske komisije predstavlja značajan podsticaj domaćim mljekarima, ali i svim poljoprivrednim proizvođačima u BiH. Nadam se da ubuduće neće više biti ovakvih zapreka. Mi želimo da razvijamo dobru saradnju sa svim državam EU, a posebno s Hrvatskom, s kojom imamo najveću trgovinsku razmjenu, ali i Hrvatska s nama. Mi smo jedni drugima najvažniji trgovinski partner – kazao je Šarović.

Odluka Evropske komisije, kojom je omogućen izvoz mliječnih prerađevina iz BiH u EU, naišla je na pozitivan odjek i među domaćim poljoprivrednicima.

– Ova odluka predstavlja satisfakciju za domaće mljekare. Međutim, naš prioritet nije Hrvatska i EU, nego domaće tržište. Mislim da je došlo vrijeme kada domaći potrošači treba da pokažu ekonomski patriotizam i kupuju domaće proizvode, koji su kvalitetniji od uvoznih. Još kada je Hrvatska uputila svoju žalbu Evropskoj komisiji, mi smo pozvali građane BiH da bojkotuju hrvatske proizvode i opet ponavljam poziv na bojkot – izjavio je predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka i mliječnih prerađevina FBiH Mehmed Nikšić.

-To je pravična odluka. Ona puno znači za mljekare iz BiH, koji će moći izvoziti svoje proizvode u EU. Međutim, treba imati na umu da su nam otvorena i druga tržišta, prije svih Turske i Rusije i treba raditi na tome da se naši proizvodi plasiraju na ta tržišta – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS Vladimir Usorac.

Iako je tržiše EU ponovo otvoreno za bh. mljekare, to ne znači da se mogu izvoziti svi proizvodi, jer se naša zemlja trenutno nalazi na takozvanoj C-listi izvoznika.

– Zemlje sa C-liste mogu izvoziti termički obrađeno mlijeko i tvrde sireve čije je vrijeme sazrijevanja najmanje 60 dana. Sada ćemo raditi na tome da BiH dospije na A i B liste, za koje važe strožiji uslovi. Najvažniji zadaci koje moramo ispuniti da bismo dospjeli na ove liste jesu usvajanje tri zakona na državnom nivou i to o poljoprivredi, o sigurnosti hrane i o veterinarstvu. Kada dospijemo na te liste naši proizvođači moći će izvoziti sirovo mijeko i bijele sireve. Nadam se da ćemo već u toku naredne godine dospjeti na te liste – istakao je Šarović, dodavši da je još nekoliko mljekara iz BiH pred ispunjavanjem uslova za izvoz u EU.

Podsjetio je da je BiH prije 2,5 godine izvozila 40 miliona litara mlijeka. Trenutno, napomenuo je, bh. proizvođači neće moći dostići toliki obim proizvodnje, ali očekuje da će u kratkom periodu dostići taj cilj.

Kao dodatni oblik pomoći mljekarima Šarović je kazao da je u toku priprema izmjena Zakona o akcizama, koje će se odnositi na uvoz plavog dizela. Zahvaljujući tim izmjenama bit će povećan fond sredstava namijenjenih za isplatu podsticaja domaćim mljekarima.

 (A. Šarenkapa/Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime