Evropa želi da podaci ostanu u EU

0
1

download (1) Amerika – Merkel traži uspostavljanje evropske komunikacijske mreže, da bi se izbjeglo da podaci prolaze kroz servere u SAD-u.

U Parizu je u toku sastanak njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Među temama razgovora je inicijativa kancelarke da se osigura veća zaštita podataka i informacija u Evropi.

Nakon saznanja o nadzoru koji su vršile Sjedinjene Američke Države i skandala koji je američko nadziranje izazvalo, Merkel traži uspostavljanje evropske komunikacijske mreže, kako bi se izbjeglo da podaci prolaze kroz servere u SAD-u. Koliko je takav potez izvediv, objašnjava novinar Al Jazeere Tarek Bazley.

Njemačka kancelarka kaže da želi ograditi dio interneta kako bi se osiguralo da elektronska pošta i podaci poslani na području Evropske unije ostanu u njoj.

Provođenje zakona

Njena logika je da Evropa, a posebno Njemačka, ima oštre zakone o privatnosti i nadzoru. Ako podaci ostanu u Uniji, ti zakoni se mogu provoditi.

“Problem je u tome što većina evropskih podataka već ostaje u EU. Internetski giganti poput Googlea i Yahooa u Evropi već imaju centre kroz koje prolazi većina njihovog evropskog saobraćaja. Ti podaci ‘ne prelaze Atlantik’, kako kaže Angela Merkel. Prije deset godina, otprilike 70 posto svjetskog internetskog saobraćaja išlo je preko SAD-a. Danas je ta cifra bliža 25 posto, što je dokaz naglog razvoja mreža optičkih vlakana”, izvijestio je Bazley.

Grupa njemačkih tehnoloških kompanija već je pokrenula inicijativu pod nazivom “E-mail Made in Germany”. Tvrde da je njihova usluga znatno sigurnija, jer svi podaci ostaju u Njemačkoj.

Ali kritičari kažu da je riječ o marketinškom triku, te da podacima i dalje mogu pristupiti i američke i njemačke obavještajne službe.

“Najveći prijedlog poslao je Deutsche Telekom, koji će, naravno, profitirati ako sve informacije budu usmjeravane preko njegovih servera. Dakle, mislim da je riječ o ekonomskim interesima, kao i opravdanom gnjevu zbog američkog nadziranja drugih država”, ocijenio je Anupam Chander iz Centra za međunarodno pravo iz Californije.

Nepoznanice o funkcionisanju

Nije poznato kako će ideja Angele Merkel o odvojenom internetu funkcionisati, posebno ako uključuje gradnju posebne fizičke mreže.

John Laprise sa Univerziteta Northwestern je rekao: “S obzirom na aktuelnu zabrinutost zbog hardvera i softvera, bit će potrebne milijarde, ako ne i hiljade milijardi. Morali bismo izgraditi sve, od mreže optičkih kablova do rutera, i pobrinuti se da ništa ne dolazi od američkih proizvođača. Također, u ovom trenutku, svako ko je zabrinut zbog nadzora vjerovatno ne želi ništa proizvedeno u Kini. U ekonomskom smislu, to jednostavno nije održivo.”

Internet po prirodi nema centralnu kontrolnu tačku. Rezultat je brojnih međusobno povezanih mreža i na toj činjenici počivaju njegova snaga i pouzdanost.

Stručnjaci upozoravaju da bi, ako neko počne diktirati koji se podaci kuda mogu slati, posebno iz političkih razloga, brzina i fleksibilnost interneta kao cjeline mogli biti narušeni.

(aljazeera.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime