Evropa zaluđena inovacijom naše Cazinjanke: Meliha Klopić ponovo osvaja nagrade za “Magic touch”

0
19

Dlz-1376667_240201146134595_1598485928_n_465705437Cazin – Unutar izložbe TEHNOMA održavaju se tri sajamske cjeline:
– 39. Međunarodni sajam metalurgije, elektronike, energetike, ne-metala, građevinarstva, osiguranja objekata i zaštite,
– 14. Međunarodni sajam obrtništva i male industrije, te
– MAKINOVA – 33. Međunarodna izložba inovacija.

Izložbeni program sajma u Skoplju obuhvaća metalurgiju, preradu metala, izradu strojeva i opreme od metala, elektroniku, energetiku, građevinarstvo, sigurnost i zaštitu objekata, preradu drva, preradu plastičnih masa i gume, obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo, izradu strojeva i opreme za prehrambenu industriju, ugostiteljstvo, inovacije.

Međunarodni sajam TEHNOMA u Skoplju je respektabilna sajamska izložba s preko 460 izlagača iz 18 država, sa velikom posjetom sajmu (gotovo 53.000 posjetitelja u 2012. godini iz preko 40 država), te je mjesto kvalitetne prezentacije proizvoda i usluga za obrtnike i poduzetnike koji žele u direktnom kontaktu sa potencijalnim kupcima provjeriti kvalitetu svojih proizvoda i usluga s ciljem izvoza te dolaska do novih poslovnih kontakata za buduće poslove.
Na Izložbi inovacija MAKINOVA su sudjelovali i članovi Asocijacije Inovatora BiH sa 8 inovacija. U žiriju je bilo po 8 stručnjaka iz svake oblasti, a među njima su bili i predsjednik Makedonije Gjorge Ivanov i ministar obrazovanja Spiro Ristevski.
BiH je nagrađena s 6 medalja (1 zlato, 1 srebro i 4 bronce) što predstavlja najveći uspjeh Asocijacije Inovatora BiH otkako svoje inovacije predstavljaju na izložbi MAKINOVA (od 2010. god).

Između ostalih, brončanu medalju je dobila Meliha Klopić iz Cazina za svoju inovaciju, ljekovita pasta za depilaciju. Nedavno smo objavljivali nekoliko članaka o ovoj inovaciji te objasnili blagodati ove paste te učinak iste na kožu. Također, napominjemo da je Meliha jedina inovatorka na području USK kantona te da je u proteklih mjesec dana osvojila već 2 nagrade za svoju ljekovitu pastu ( prvu nagradu Evropske Unije u kategoriji mladih inovatora (Sarajevo) te srebrenu medalju na Međunarodnoj izložbi ARCA u Zagrebu)  .

Iznenađena dodijeljenom nagradom na izložbi gdje nije prisustvovala

„ Zaista još uvijek nisam svjesna da se ovakve stvari dešavaju baš meni. Sve se odigralo u veoma kratkom vremenu i još uvijek ne mogu vjerovati da je moj proizvod prepoznat od strane stručnjaka te da je predstavljen na jednoj ovakvoj izložbi, na svjetskom nivou.
Nažalost, ni ovoj izložbi nisam mogla prisustvovati, jer kako stvari odmiču sve je teže isfinansirati troškove. Iako nisam bila u Skoplju kako bih mogla prezentirati proizvod, stručnjaci su ipak prepoznali moju inovaciju između toliko drugih koje su bile predstavljene iz 18 zemalja te su mi dodijelili BRONČANU MEDALJU“ , kazala je Meliha za cazin.NET.

Iako inovacije u Evropi izazivaju ogromno zanimanje i podršku, kod nas potpuna nezainteresiranost svih nivoa vlasti

„Prisustvovala sam na dvije velike izložbe inovacija i zaista ne možete zamisliti koliko se inovatori cijene u Europi, ali i cijelom svijetu. Nažalost, to nije slučaj u našoj državi. Ne znam za dobitnike drugih nagrada iz BiH, ali ja mogu reći da se nakon ovog svega niko od predstavnika vlasti nije čak ni udostojio da pita „kakve su to nagrade koje sam osvojila. Upravo iz tog razloga, ovo priznanje iz Skoplja mi znači puno više u odnosu na druge nagrade, jer sam osjetila šta znači imati priliku da pokažeš sve ono što znaš, a nemati sredstva da to ispuniš. Zahvaljujem se svim dobrim ljudima, prijateljima i prijateljicama s moje FB stranice koji su, kao i ja, s nestrpljenjem iščekivali rezultate te koji su mi bili moralna podrška u svemu ovom. Također, zahvaljujem se svim medijima koji su pratili dešavanja„ , završila je Meliha sa velikim žalom što nije uspjela prisustvovati prezentaciiji svojih proizvoda u Skopju, što bi svakako imalo više efekta.

(cazin.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime