Euro-Asfalt i ŽGP uradili 40 posto posla na Sarajevskoj zaobilaznici

0
7

radovi-brijesce-lot2a-1Sarajevo – Radnici kompanija Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo i GP ŽGP d.d. Sarajevo do sada su uspješno realizirali oko 40 posto posla na dovršetku izgradnje LOT-a 2A i 2B na Sarajevskoj zaobilaznici, te prema prihvaćenoj dinamici, krajnji rok za završetak svih ugovorenih radova je 29. februar 2016. godine, navodi se u saopćenju Javnog preduzeća (JP) Ceste Federacije BiH koje je dostavljeno Poslovnom portalu Akta.ba.

U sklopu LOT-2 projekta Sarajevske obilaznice nalaze se dionice LOT-2A, petlja Butila-Briješće sa rondom Briješće, LOT-2B, Briješće-Stup i LOT-2C, Briješće- ulica Safeta Zajke.

Iz JP Ceste FBiH ocjenjuju da ugovoreni rok završetka svih radova ne bi trebao biti upitan, te su pohvalili izvođače radova, navodeći “da oni svojom svojom dobrom organizacijom u najvećoj mjeri prate ugovorom planiranu dinamiku”.

“Radovi su nastavljeni na izgradnji LOT-2A, trasa od petlje Butila do početka objekta vijadukt Briješće, u dužini od oko tri kilometra, kao i na samoj izgradnji rasponske konstrukcije vijadukta Briješće. Osim ovih aktivnosti urađeni su, možemo slobodno konstatovati, skorom svi radovi na dva odvojena kolovoza na LOT-2B, u dužini od oko 500 metara”, rečeno je u saopćenju.

Kako je za Poslovni portal Akta.ba izjavio vlasnik i generalni direktor kompanije Euro – Asfalt d.o.o. Hamed Ramić, radovi se trenutno izvode na izgradnji vijadukta Briješće u dužini od 720 metara, kao i izgradnji rondoa Briješće.

“Na ovom projektu angažirano je 220 naših uposlenika, a u pogonu je i 50 građevinskih mašina”, dodao je Ramić.

Podcrtao je da je Euro – Asfalt, sa pojavom visokih temperatura, uveo skraćeno radno vrijeme i to od 6.00 do 14.00 sati, te je s radnicima dogovorio da se tokom radnog vremena prave češće pauze.

“Da bismo sustigli dinamiku radova, na pojedinim pozicijama rada uveli smo i drugu smjenu. Radnike naša služba redovno opskrbljuje svježom vodom i radimo sve da radovi idu prema planu, ali istovremeno i da poboljšamo uslove rada”, kazao je Ramić.

Naveo je da osim visokih temperatura, veliki izazov za radnike predstavlja i frekventan saobraćaj, ali da se oni zasad uspješno nose s tim, da radovi teku, te da ima razumjevanja i od građana.

“Za građevinare je najidealnija situacija da rade sa osiguranim alternativnim pravcima, dakle na gradilištima na kojima nema saobraćaja nikako. Kako to nije uvijek moguće, rekao bih da je izvođenje radova na i dalje aktivnim saobraćajnicama najveći izazov”, ocijenio je Ramić.

Prema njegovim riječima, angažiran su dodatni kapaciteti na gradilištu s ciljem da Sarajevo bude spojeno s autoputem A1 do kraja ove građevinske sezone.

“Nakon toga pristupit ćemo izgradnji nadvožnjaka preko željezničke pruge, što će trajati otprilike tri mjeseca”, rekao je Ramić.

Brža i udobnija vožnja

Iz JP Ceste FBiH naveli su da se o izuzetno važnoj spojnici za Sarajevo, koja se sa rondoa Briješče preko vijadukta Briješće povezuje sa autocestom A1 i dalje na magistralne putne pravce M-5, M-17 i M-18.

“Osim toga, sa rondoa se povezuje grad preko Stupske petlje i ulicom Safeta Zajke, kao i sva okolna naselja Bačići, Rajlovac, Reljevo, Krivoglavaci, Jošanica i sl. Završetkom izgradnje LOT-2, uz već izgrađenu Stupsku petlju, u mnogome će biti rasterećen ulazno-izlazni saobraćaj i biće omogućena kvalitetnija, brža i udobnija vožnja. Ovome svakako moramo dodati neophodnost izgradnje LOT-2C, a to je spoj vijadukta Briješće sa ulicom Safeta Zajke”, navode iz JP Ceste FBiH.

 

(akta.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime