EU traži potpisivanje dogovora o reformama u BiH

0
8

imagesBelgija, BiH  ̶  U Briselu je počeo skup ministara vanjskih poslova gdje je jedna od ključnih tema BiH. Šefovi diplomatija Evropske unije zatražiće od političkih vođa u Bosni i Hercegovini da se potpisanim dogovorom obavežu o provođenju reformi.

Ovo se naročito odnosi na poboljšanje ekonomske i socijalne situacije, što bi EU onda podržala opipljivim potezima ka evropskoj integraciji BiH.

Evropski komesar za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn izjavio je , uoči sastanka da je vrijeme da politički lideri u Bosni i Hercegovini ispune obećanja i krenu u korjenite reforme.

“Nakon izbora imamo novi zamah”, rekao je Hahn novinarima i dodao da je uvjeren da će ministri danas podržati inicijativu Njemačke i Velike Britanije da se Bosni ponude značajna finansijska sredstva ukolko prevaziđu razlike i otklone prepreke na evropskom putu.

Federica Mogherini je uoči sastanka izjavila da će Bosna biti jedna od glavnih tema na ministarskom vijeću, uz situaciju u Ukrajini, Iraku i Siriji.

Šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić je jutros ukazala da je britansko-njemački plan za BiH ambiciozan, ali realan.

“Odsad će to biti plan EU, a ne samo grupe zemalja”, rekla je ona.

Prema ovoj inicijativi, BiH bi u kratkom roku trebalo da dobije 800 miliona eura i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, ali politički lideri i parlament moraju da donesu plan za reforme i pismeno se obavežu da će ga sprovoditi.

Hahn je naglasio da Brisel neće spuštati kriterije za nastavak evropskih integracija BiH, ali da novi pristup omogućava da se oni brže ispune.

(BHRT)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime