EU obustavila sredstva za procesuiranje ratnih zločina

0
0

imagesBiH  ̶  Delegacija Evropske unije (EU) u BiH neće uplatiti drugu tranšu za procesuiranje predmeta ratnih zločina za ovu godinu dok se ne usvoji Strategija za reformu sektora pravde u BiH.

Iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS) saopšteno je da je Delegacija EU o ovome obavijestila Nadzorno tijelo za praćenje sprovođenja Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

“Neispunjenjem uslova za uplatu druge tranše ugroženo je daljnje procesuiranje predmeta ratnih zločina s obzirom da pravosudne institucije nisu u mogućnosti da isplate plate zaposlenima u okviru projekta i obezbijede materijalna sredstva za efikasno rješavanje ovih predmeta”, istakli su iz VSTS-a.

U okviru IPA projekta za 2012. i 2013. godinu, EU je obezbijedila 14.8 miliona evra direktne budžetske podrške sudovima i tužilaštvima za efikasnije procesuiranje ovih predmeta u periodu od 2014. do 2018. godine.

Korisnici budžetske podrške su 16 tužilaštava i šest sudova u kojima je u 2014. zaposleno ukupno 20 tužilaca i sedam sudija, te 115 stručnih savjetnika, saradnika i administrativno-tehničkih radnika za rad na procesuiranju predmeta ratnih zločina.

U dopisu je Delegacija EU takođe napomenula da će i nakon usvajanja Strategije za reformu sektora pravde za period 2014-2018. biti potrebno više sedmica za sprovođenje internih procedura prije uplate druge tranše.

(BIRN)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime