EU će finansirati izgradnju dalekovoda između BiH, Crne Gore i Srbije vrijedan 66 miliona eura

0
0

BiH – Na listi od pet energetskih projekata koji bi se u ovoj i narednoj godini mogli finansirati sredstvima iz Evropske unije našao se i projekt izgradnje dalekovoda između BiH, Crne Gore i Srbije vrijedan oko 66 milina eura, što će, izgradili se, biti od neprocjenjive važnosti za trgovinu električne energije iz BiH, piše novinska agencija Patria.

Energetska zajednica je na ministarskom sastanku još prije dvije godine usvojila tzv. „PECI listu“ ili listu prioritetnih projekata iz energetskog sektora. Cilj te liste je identifikovanje projekata koji će imati prioritet kod finansiranja. Na toj listi našlo se i šest projekata u čiju izgradnju bi bila uključena i Bosna i Hercegovina, u saradnji sa susjednim zemljama.

Tako, iz oblasti proizvodnje električne energije na „PECI listi“ našli su se projekti izgradnje Hidroelektrane Dubrovnik i Hidroelektrane Srednja Drina, iz oblasti energetske infrastrukture tu je regionalni projekt izgradnje 400 kV dalekovoda između BiH, Crne Gore i Srbije kao i izgradnja 400 kV dalekovoda između Banja Luke u BiH i Like u Hrvatskoj.

Iz oblasti gasne infrastrukture na „PECI listi“ našla su se također dva projekta u koje bi bila uključena BiH a to su interkonektivni gasovod Slobodnica – Bosanski Brod – Zenica te interkonektivni gasovod Ploče – Mostar – Sarajevo/Zagvozd – Posušje/Travnik kao i interkonektivni gasovod Lička Jasenica – Tržac – Bosanska Krupa.

Nakon ministarskog sastanka Enegetske zajednice koji je održan počekom jula ove godine u Beču, na kojem je učestvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović, izdvojeno je pet projekata za koje se smatra da su spremni za početak realizacije u 2015./16. godni a finansirat će se kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan – IPA 2015. Na kratkoj listi, potvrđeno je iz Vijeća ministara BiH, našao se i projekt izgradnje dalekovodne interkonekcije između BiH, Crne Gore i Srbije vrijedan oko 66 milina eura.

Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja izvozi električnu energiju – u prvih pet mjeseci 2015. godine vrijednost izvoza bila je 149,8 miliona KM, piše Patria.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime