ESV podržao nacrt budžeta FBIH za 2014.godinu

0
3

s_4845895171581Sarajevo – Ekonomsko-socijalno vijeće (ESV) za teritoriju Federacije BiH danas je na sjednici u Sarajevu donijelo zaključak da bude održan sastanak socijalnih partnera radi dogovora o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Udruženje poslodavaca FBiH prethodno je uputilo inicijativu kojom su tražili da iz Zakona budu izbrisane odredbe koje propisuju da poslodavci snose troškove osiguranja radnika od povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti.

Predstavnici Ministarstva zdravstva FBiH pojasnili su da je suštinska razlika između obaveznog zdravstvenog osiguranja i osiguranja radnika od povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti u tome što se prvim osigurava fizička osoba a drugim poslodavac da bi se zaštitio od troškova liječenja svog radnika u slučaju povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti.

Istakli su da plaćanje troškova osiguranja od povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti mora biti vezano za poslodavce koji će jedino na taj način biti motivirani da unaprijede zaštitu na radu i brigu o zdravlju radnika.

Također, naveli su da je dosada veliki broj poslodavaca izbjegavao tu obavezu koja je propisana Zakonom radu mjerama koje uključuju, osim redovnih lječničkih pregleda, i plaćanje svih troškova liječenja u slučaju povrede na radu i oboljenja od profesionalne bolesti.

Direktor Udruženja poslodavaca FBiH Mladen Pandurević rekao je da su poslodavci protiv ovakvog rješenja te da bi trebalo tražiti najbolji model za bh. uvjete.

On je naglasio da će, ukoliko ovaj Zakon bude usvojen, poslodavci jednostavno tražiti od radnika da ne prijavljuju povrede na radu, što su mu mnogi otvoreno rekli.

Predsjednik Udruženja poslodavaca u FBiH Safudin Čengić kazao je da nisu svi poslodavci isti te da on ne želi biti svrstan s onima koji imaju radnike na crno, ne plaćaju poreze i maltretiraju radnike.

Dodao je da je Udruženja poslodavaca spremno potpisati da zajedno sa inspekcijskim organima i sindikatima učestvuje u razotkrivanju onih koji tako posluju.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović naglasio je da poslodavci osiguravaju službene automobile, mašine i ostala sredstva za rad ali ne žele da snose troškove osiguranja radnika od povreda na radu i oboljenja od profesionalne bolesti.

– Radnici moraju biti osigurani u slučaju povreda na radu kojih je sve više, a nažalost i smrtnih slučajeva, jer je zdravlje radnika najbitnije a trebalo bi biti i interes poslodavaca – kazao je Bajramović.

ESV nije dalo podršku Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu i predložilo je da predlagač zakona i Udruženje društava za osiguranje u FBiH što hitnije održe sastanak i usaglase podatke kojim raspolažu, kako bi našli obostrano prihvatljivo rješenje i utvrdili visinu i osnovicu za izdvajanje finansijskih sredstava za zaštitu od požara.

Također, ESV je na današnjoj sjednici podržalo Nacrt budžeta Federacije BiH za 2014. i Prednacrt zakona o izvršavanju budžeta FBiH za 2014.

(source.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime