Eštonova obećala pomoć i pozvala bh. lidere da rade

0
18

slikacBiH – Evropska unija razmotriće mogućnost novog, šireg paketa, koji bi omogućio ekonomski oporavak BiH, bolji sistem socijalne zaštite i potpunu vladavinu prava, ali je u svemu ovome ključna uloga bh. lidera.

Poručila je ovo danas u Sarajevu Ketrin Ešton, visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, nakon razgovora sa predstavnicima institucija BiH, premijerima oba entiteta i civilnog sektora.

“Odlučni smo stati uz težnje građana BiH o bržem zapošljavanju, zaštiti ljudskih prava, efikasnom pravosuđu, ali ključ ostvarenja ovih težnji je u rukama lidera. Oni treba da prevaziđu etničke podjele i počnu raditi u interseu svih građana”, izjavila je Eštonova.

Najavila je da će uskoro sa predstavnicima zemalja članica EU mnogo razgovarati o tome kako pomoći BiH, radi njenog napredovanja ka članstvu u Uniji, ali i naglasila da za BiH neće biti ublaženi uslovi za evrointegracije.

“Ovo, naravno, ne znači da se za BiH spusti letvica, to znači pružanje pomoći da je preskočite. EU je potpuno opredijeljena za BiH i vašu evropsku perspektivu. Želimo da BiH uspije, ali uspjeh uvijek počinje kod kuće”, kazala je visoka predstavnica EU.

Podsjetila je da su zahtjeve bh. građana iznesene na protestima čuli u gradovima širom EU, ali je potrebno da ih čuju i vlasti u BiH.

“BiH ozbiljno zaostaje za susjedima na putu ka EU. Zato pozivam lidere da slušaju građane, preuzmu odgovornost i da odmah djeluju”, naglasila je Ketrin Ešton, dodavši da je za EU neprihvatljiv svaki oblik nasilja tokom izražavanja građanskog nezadovoljstva.

Predsjedavajući Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda na sastanku sa Eštonovom ocijenio je da je BiH u teškoj ekonomskoj i socijalnoj situaciji, ali da “zabrinjava da su se demonstracije građana desile u vremenu koje je obilježeno posvećenosti radu i koordinaciji”.

On je zatražio od Evropske komisije da se u pristupu BiH otvori mogućnost fokusiranja na ekonomska pitanja, što bi podstaklo stvaranje novih vrijednosti i predstavljalo poticaj za mala i srednja poduzeća, a posebno za mlade ljude.

“Ključ za rješavanje mnogih problema je uspostava efikasnog mehanizma koordinacije na koji smo se obvezali u Briselu, a koji zasigurno donosi prohodnost, efikasnost i uspostavljanje pravila za donošenje odluka uz potpuno poštivanje ustavnih nadležnosti i odgovornosti i što na kraju ima rezultat da BiH govori jednim glasom prema EU”, istakao je Bevanda.

Premijerka RS Željka Cvijanović kazala je da dolazak Eštonove predstavlja i poruku institucija EU da BiH ima evropsku perspektivu, koja podrazumijeva provođenje reformi i ispunjavanje obaveza kako su definisane.

”Akcenat je stavljen na projekte i programe koji bi mogli da doprinesu stabilizaciji i unapređenju ekonomsko-socijalnih prilika”, dodala je Cvijanovićeva je naglasila da je Eštonova potvrdila da će 17. marta BiH biti na dnevnom redu sastanka ministara vanjskih poslova EU.

“U svakom slučaju, bavili smo se svim pitanjima, osim onim kojima smo se bavili prije godinu i po, što znači da nismo razgovarali o provođenju odluke ‘Sejdić i Finci’, već o programima koje bismo mogli da realizujemo sa EU, a koji su ekonomsko-socijalnog karaktera”, naglasila je Cvijanovićeva.

Premijer FBiH Nermin Nikšić je kazao da je Eštonova obećala da će, nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU imati puno kokretnije mjere pomoći prema BiH na putu ka EU i u rješavanju njenih unutrašnjih problema razvoja i ekonomije.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i članovi Predsjedništva, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, na sastanku sa Eštonovom ponovili su zajedničku opredijeljenost da BiH postane punopravna članica EU.

“Razmijenili su mišljenja o mogućnostima za novi pristup EU prema BiH, koji bi uvažio njezine specifičnosti, imajući u vidu potrebu da se otkloni postojeći zastoj i omogući brže ispunjavanje uvjeta i obveza u procesu EU integracije”, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Zlatko Lagumdžija, ministar vanjskih poslova BiH, razgovor sa visokom predstavnicom EU ocijenio je ohrabrujućim te najavio da će BiH dobiti novi poseban model ispunjavanja njenih uslova na putu ka EU zbog svog specifičnog uređenja.

“Ne treba očekivati nikakve konačne odluke u ponedjeljak na stanaku ministara vanjskih poslova EU, više će to biti otvaranje razgovora i dizajniranje novog pristupa BiH EU”, dodao je Lagumdžija i istakao da ovo ne znači da BiH treba da odustane od provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci” i od uspostave efikasnijih mehanizama koordinacije u pitanjima integracija u EU.

On je napomenuo da je Eštonova tokom razgovora saznala kakvo je trenutno stanje u državi i obećala pomoć našoj zemlji.

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku u BiH je prvobitno trebalo da doputuje prošlog mjeseca kada su počeli protesti građana u FBiH, no njena je posjeta tada odgođena zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Ukrajini.

(nezavisne.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime