Erginay: Nakon rata Turska je u BiH investirala blizu milijardu eura

0
3

cihad-erginay-odrao-predavanje-na-filozofskom_trt-bosanski-31589BiH, Turska  ̶  Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Cihad Erginay je u razgovoru za AA izjavio da su politički odnosi između Turske i Bosne i Hercegovine “savršeni”, dodajući kako očekuje da će odnosi između dvije zemlje u budućnosti biti još čvršći.

Erginay je govorio i o formiranju vlasti u BiH nakon izbora koji su se održali 12. oktobra prošle godine. Istakao je da je vrlo pozitivno za BiH što je formirana vlast, dodajući da je važno da koalicija koja čini vladu ima jasnu viziju.

“Mi kod koalicije na državnom nivou to vidimo i želimo im uspješan rad. Ali pravi posao počinje tek sada. Na Vladi je velika odgovornost. Ta odgovornost je da građanima BiH osiguraju blagostanje, povećaju životni standard i započnu i nastave proces reformi. Međunarodna zajednica i Turska žele podržati cijeli ovaj proces. Nakon formiranja vlasti, dobili smo nove partnere. Sa ovim partnerima želimo raditi vrlo brzo i dinamično”, kazao je Erginay.

– Rast trgovinske razmjene –

Istakao je kako je nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine, obim trgovine između dvije zemlje porastao više od 50 puta.

“Naša polazišna tačka je bila niska, pa tako danas cifre i nisu na nivou koji mi želimo. Ali postoji veliki potencijal koji mnogo obećava”, poručio je turski ambasador.

Naglasio je da će dvije zemlje nastaviti da traže načine da povećaju ekonomsku i trgovinsku saradnju, dodajući kako će u narednom periodu povećati međusobnu trgovinsku razmjenu. Kazao je da je u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas u oblasti investicija postignut veliki napredak.

Erginay je potcrtao da je nakon rata, Turska u BiH ukupno investirala blizu milijardu eura u oblasti obrazovanja, turizma, zaštite historijskog i kulturnog blaga i pokretanja fabrika.

Podsjetio je da se Turska nalazi među zemljama koje najviše ulažu u BiH i dodao da i dalje rastu turske investicije u Sarajevu, Goraždu, Brčkom, Orašju i Lukavcu. Istakao je da se već sada može predvidjeti da će se u budućnosti realizovati nove investicije iz Turske.

– Turske firme uspješno posluju u BiH –

Turski ambasador je podsjetio da se među deset firmi koje najviše izvoze iz BiH nalaze dvije turske kompanije.

“To je naš veliki ponos. U njima je za veliki broj osoba osigurano zaposlenje”, istakao je turski ambasador.

Podsjetio je i na vrlo uspješan rad turskih organizacija i ustanova u BiH uključujući Turskih Airlines, Ziraat banku, Tursku agenciju za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), Turski kulturni centar “Yunus Emre”, Anadolu Agency (AA) i Radio-televiziju Turske (TRT).

Na kraju je kazao da se u naredom periodu mogu očekivati posjete na visokom nivou između Turske i BiH.

“Bit će međusobne posjete, a to nam otvara mogućnost da dodatno ojačamo naše političke, ekonomske i trgovinske odnose”, istakao je Erginay.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime