Erdogan: Ukoliko Assad imalo voli Siriju i njen narod treba prestati s ovim što radi

1
5

erdogan-ukoliko-assad-imalo-voli-siriju-i-nje

Turska, Šam – Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan nakon sastanaka sa makedonskim predsjednikom Gyorgeom Ivanovim u Istanbulu, dao je svoje viđenje problema Assadovog režima kao i nesreće koja se jučer desila na Mini u Mekki, u kojoj je smrtno stradalo na stotine osoba.

Erdogan je kazao kako se politika Turske o pitanju Sirije nije promijenila te je, osvrćući se na terorističku organizaciju IDIŠ, kazao:

“S druge strane pojavljuju se i druge organizacije, tu je i režim s jedne strane. Ukoliko Assad bar malo voli Siriju i sirijski narod, treba prestati s time što radi. Mi nemamo nikakav problem sa unutrašnjosti Sirije, ali ni Assad ni svijet neka ne zaborave da je naša granica duga 911 kilometara. Imamo granicu dugu 911 kilometara i u svakom trenutku možemo se naći na meti terorista. Mi to možemo trpjeti do određene mjere. Ali i strpljenje ima svoju granicu. Jer, ko je onaj ko hrani dva miliona ljudi, ko im otvara vrata? Mi. Zašto im otvaramo vrata? Zato što smo muslimani. Mi svoja vrata otvaramo i kršćanima. Jezidi dolaze i njima vrata otvaramo. Nikome nismo zatvorili vrata, zašto? Zato što su to ljudi”, kazao je Erdogan.

Erdogan se u svome obraćanju dotakao i stampeda do kojeg je došlo na Mini, u Mekki, te kazao kako on smatra da nije ispravno da se za ovu tragičnu nesreću okrivljuje Saudijska Arabija.

“Ne smatram ispravnim upiranje prstom u Saudijsku Arabiju. Upravo suprotno. Ja sam osoba koja se lično uvjerila u način na koji Saudijska Arabija organizuje obavljanje hadža. Zbog toga ne mogu reći: ‘Ova organizacija je bila pogrešna, bila je ovakva ili onakva’. Vjerujem kako će vlasti Saudijske Arabije donijeti određene odluke, kao što su to učinile i nakon nesreće kada je pao kran”, kazao je Erdogan.

“Pobliže sam upoznat s načinom na koji su do sad vlasti Saudijske Arabije radile na organizaciji hadža. Znam da su stalno imali projekte kako da naprave put pod zemljom ili nad zemljom kojim će prolaziti buduće hadžije. Uvijek ima mjesta za nedostatke ukoliko se radi o velikom projektu”, dodao je Erdogan i istakao kako je svake godine veliki broj zahtjeva onih koji žele obaviti svetu islamsku dužnost, hadž.

Turski predsjednik je dodao kako, prema posljednjim informacijama, broj poginulih iznosi 753 i istakao kako su mogućnosti za ovakvu vrstu organizacije male i da je povremeno moguće da dođe do problema.

(Anadolu Agency)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ne boj se terorista Erdogane, jer ti si IDIŠ-ev saveznik. Preko čije teritorije dolaze budući borci Islamske države, ko trguje sa njima, ko ih leči? Eventualno se boj Kurda, ukoliko ih budeš i dalje podmuklo bombardovao, a sve pod plaštom borbe protiv Islamske države.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime