Erdogan: Turska je prije mnogih evropskih zemalja dala pravo glasa i izbora našim ženama

0
18

Erdogan: Turska je prije mnogih evropskih zemalja dala pravo glasa i izbora našim ženama

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas kako je Turska dala pravo glasa ženama prije mnogih evropskih zemalja, te kako to najbolje održava stav turske nacije prema ženama.

Erdogan je objavio videoporuku u povodu 87 godina otkako su žene u Turskoj stekle pravo glasa i pravo da budu birane.

“Turska je prije mnogih evropskih zemalja dala pravo glasa i izbora našim ženama koje su ispisale ep u Ratu za nezavisnost”, poručio je Erdogan, te dodao:

“Činjenica da su naše žene mnogo ranije imale pravo glasa nego u Evropi važan je pokazatelj koji odražava stav naše nacije prema ženama.”

Naglasio je i kako, nažalost, ovu viziju Gazi Mustafe Kemala Ataturka, osnivača Republike Turske, nije održao mentalitet tutorstva koji je došao nakon njega.

“Oni koji su žene dijelili po odijevanju, sprječavali su ih da ostvare svoja ustavna prava, posebno pravo da budu birane”, dodao je Erdogan.

Naglasio je da iako su naše žene u Turskoj stekle pravo glasa i pravo da budu birane još 1934. godine, one su počele slobodno koristiti svoja prava dolaskom na vlast Stranke pravde i razvoja (AK Parti).

Erdogan je podsjetio kako gotovo 60 godina nakon smrti Mustafe Kemala Ataturka zastupljenost žena u parlamentu nikada nije premašila četiri posto.

“Ova teška slika, koja ne odgovara našoj zemlji, našem narodu i slavnoj borbi naših žena u Ratu za nezavisnost, promijenila se tek 2002. godine kada je AK ​​Parti došla na vlast”, poručio je Erodgan.

Rekao je kako je na općim izborima 2002. godine broj zastupnica u turskom parlamentu bio svega 24, odnosno 4,4 posto. Kroz izborne procese nakon toga broj žena u parlamentu je konstantno rastao, a na posljednjim izborima 24. juna 2018. od ukupno 600 mjesta u turskom parlamentu, 104 su pripala ženama.

“Dok neki vrebaju priliku da iskorištavaju ime žene, mi radimo na tome da naše žene ostvare svoja prava i slobode, bez ikakve diskriminacije. Nadamo se da ćemo i u narednom periodu nastaviti iznalaziti rješenja za probleme naših žena, posebno kada je riječ o pitanju nasilja nad ženama”, zaključio je Erdogan.

Izvor: trt.net.tr

The post Erdogan: Turska je prije mnogih evropskih zemalja dala pravo glasa i izbora našim ženama appeared first on Islam PRESS.

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime