Erdogan: ‘Turska će podržati prava žena’

0
3

1699265Turska  ̶  Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je izjavio da će Vlada podržati majke sa djecom na način da će im omogućiti da ostanu u radnom odnosu.

“Činimo pozitivnu diskriminaciju prema radno aktivnim ženama,” kazao je Erdogan na sastanku Unije radno aktivnih žena u Ankari.

Njegove su poruke upućene dok se svijet sprema obilježiti Međunarodni dan žena – 8. mart.

Prilikom obraćanja na ovom skupu, predsjednik je spomenuo nove poticajne mjere turske vlade, koje je predstavio premijer Ahmet Davutoglu, a odnose se na bolje balansiranje između svakodnevnog života i rada.

“Nećemo dopustiti poslodavcima da odvoje žene sa djecom od njihovih materinskih dužnosti,” poručio je Erdogan.

Vlada Turske, prema predsjednikovim riječima, podržava aktivniju ulogu žena u radnoj snazi, ali je dodao: “Djeca nisu prepreka bilo kakvom radu.”

“Moćne nacije su izgrađene na čvrstim porodicama, a žene su garant jakih porodica.”

Predsjednik Turske je najavio da će ženama koje žele pokrenuti vlastita preduzeća Vlada omogućiti pozajmice i povlastice, a naročita podrška će biti pružena preduzećima koja su orijentisana ka upošljavanju žena.

“Nadamo se da ćemo nakon opštih izbora u junu mjesecu imati i više zastupnica u Parlamentu,” dodao je Erdogan.

“Nećemo dozvoliti diskriminaciju ili nepravdu prema ženama na radnim mjestima ili bilo kakvo uskraćivanje njihovog učešća u društvenom životu.”

Erdogan je uputio i oštre kritike na nasilje nad ženama.

Nakon brutalnog ubistva 20-godišnje studentice Ozgecan Aslan u provinciji Mersin, nasilje na ženama je dodatno aktuelizirano na domaćoj političkoj sceni, u Turskoj.

Erdogan je oštro kritikovao i one koji marginaliziraju i kategoriziraju žene na osnovu njihovog izgleda i odijevanja.

“Oni koji ignorišu što se žene prodaju kao posjed, ali nameću zabrane ženama koje su pokrile svoja tijela jer to njihova vjera traži nemaju pravo čak ni da izgovore riječ ‘žena’,” kazao je turski predsjednik.

Optužio je druge zemlje da su im “puna usta” ženskih prava, ali ne čine ništa, primjerice, kako bi olakšali teret milionima sirijskih i iračkih žena, izbjeglica, koje “nose veliki teret nesreća koje su zahvatile njihove zemlje”.

“Ne mogu nijednu zemlju smatrati ‘silom’ ukoliko ne poštuje ljudski život,” zaključio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u svome izlaganju.

(AA)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime