Erdogan pozvao na dijalog u Makedoniji

0
10

erdogan-pozvao-na-dijalog-u-makedoniji-nishan_trt-bosanski-44278Turska, Albanija  ̶  Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je nakon sastanka sa albanskim predsjednikom Buyarom Nisanijem u Tirani na konferenciji za novinare kazao da dvije zemlje dugi niz godina imaju vrlo dobre odnose na mnogim poljima.

Istakao je kako je na današnjem sastanku najviše bilo riječi o regionalnim i međunarodnim aktuelnim pitanjima kao i o jačanju saradnje Turske i Albanije.

Turski predsjednik je izrazio nadu da će obim trgovinske razmjene između Turske i Albanije u narednom periodu dostići milijardu dolara.

“Saradnja i bliskost između Turske i Albanije imaju veliki značaj, posebno na ekonomskom planu. Do sada smo zabilježili obim trgovinske razmjene od 430 miliona dolara”, istakao je Erdogan dodajući da je tokom sastanka sa albanskim kolegom razgovarao i o dodatnom jačanju odnosa dvije veze.

“Razgovarali smo i o bilateralnim, vojnim, političkim, ekonomskim, privrednim i kulturnim vezama. Kao članica NATO-a, tokom perioda prisupanja Albanije tom savezu, podržali smo Tiranu i sada smo zajedno članice NATO-a. U tom smislu, nastavljaju se naše aktivnosti i saradnja, posebno u oblasti vojne obuke”, rekao je Erdogan.

Naglasio je da Turska sa velikim zadovoljstvom prati reforme koje provodi Albanija na putu ka člantsvu u Evropskoj uniji.

“To će za Albaniju donijeti i napredak. Nadam se da će i naša međusobna trgovina tako još brže napredovati. Ekonomska saradnja između Turske i Albanije nije ograničena samo trgovinom. Kada je riječ o investicijama, trenutno inveticije turskih ulagača u Albaniji iznose 2,7 milijardi dolara. Danas smo također ovdje sa velikom grupom privrednika iz Turske”, kazao je Erdogan.

Na kraju je podsjetio da je Turska prethodnih 12 godina postigla veliki napredak na mnogim poljima.

“Postigli smo veliki napredak u oblasti ekonomije, trgovine, obrazovanja, zdravstva, saobraćaja, poljoprivrede i energetike. Trenutno se u Istanbulu gradi treći aerodrom. Naredne godine ćemo također ispod mora graditi još jedan tunel”, rekao je Erodgan.

Podsjetio je da će u Tirani biti izgrađena velika džamija čiju izgradnju finansira Turska Fondacija Diyanet (TDV).

“Položit ćemo kamen temeljac za džamiju u Tirani, koja će što prije biti izgrađena, kako bi je poklonili muslimanima u Albaniji. Pored džamije će se naći i muzej koji će biti pokazatelj tolerancije koja postoji u Albaniji”, rekao je Erdogan.

– Pozvao na dijalog u Makedoniji –

Predsjednik Turske Recep TayyipErdogan, izjavio je danas tokom posjete Albaniji kako njegova zemlja pridaje veliki značaj stabilnosti regije te kako napetost u Makedoniji treba riješiti dijalogom.

Rekavši kako je svjestan da postoje oni koji nastoje narušiti stabilnost na Balkanu, Erdogan je kazao da stabilnost Makedonije ne smije biti narušena.

“I mi pridajemo veliki značaj miru, stabilnosti i razvoju Balkana. Napetost u Makedoniji treba riješiti dijalogom i ne narušiti mir uspostavljen Ohridskim sporazumom. Mi smo zemlja koja je mnogo propatila zbog terorizma. Proces borbe protiv terorizma započet prije 30 godina traje i danas i znamo koje posljedice to ima. Ne želimo da bilo ko na Balkanu ili u svijetu, ma koje vjere ili nacije bio, plaća ceh terorizma. Kada je terorizam u pitanju ne možete razdvojiti pobjednika i gubitnika, tu svi gube, to je poput rata”, rekao je Erdogan.

Podsjećajući na veliki broj stradalih u potonućima brodica sa migrantima Erdogan je rekao kako Evropska unija ne smije biti pasivna u vezi sa tim pitanjem.

“Vidimo i stavove EU u vezi sa tim pitanjem. Ovo govorim kao predsjednik države koja pregovara za članstvo. Govorim jer nas to boli. Zar ćemo biti bezosjećajni prema ljudima bez doma i domovine? Zar nije dužnost razvijenih zemalja pomoći ugroženima? Svako da uradi svoj dio posla”, poručio je turski predsjednik.

– Nishani traži ospežnu istragu –

Albanski predsjednik Bujar Nishani je osudio nasilje koje se desilo u Makedoniji prethodnih dana.

“Osuđujem nasilje. Ne treba dozvoliti da kriza u Makedoniji eskalira. Pozivam da se do kraja istraži ovaj događaj koji je duboko uzdrmao cijeli region i sve međunarodne partnere”, rekao je Nishani.

Prije sastanka, Turska i Albanija su potpisale sporazum o borbi protiv teorizma i organizovanog kriminala.

(Anadolu Agency)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime