Erdogan papi Franciscu pokazao Ahdnamu koju je Sultan Fatih uručio bosanskim franjevcima

0
36

erdogan-papi-franciscu-pokazao-ahdnamu-koju-j_trt-bosanski-33462Turska  ̶  Predsjednik Republike, Turske Recep Tayyip Erdogan, primio je danas vrhovnog poglavara Katoličke crkve papu Francisca I, kojem je pokazao čuvenu Ahdnamu, dokument kojim je sultan Mehmet II Fatih 1463. godine garantovao prava bosanskim franjevcima.

Papa Francis je danas doputovao u višednevnu posjetu Turskoj u okviru koje ga je u zgradi Predsjedništva u glavnom gradu Ankari primio i predsjednik Erdogan.

Nakon razgovora sa papom, Erdogan mu je pokazao i čuvenu Ahdnamu koju je Mehmed II Fatih prije tačno 551 godinu, nakon osvajanja Bosne 1463. godine, izdao bosanskim franjevcima na polju Milodražu kod Kiseljaka.

Sultan Fatih je Ahdnamu predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH, kojom bosanskim katolicima garantuje ličnu i imovinsku sigurnost, kao i slobodu vjerskog djelovanja.

Izdavanju Ahdname prethodio je čuveni govor gvardijana Bosanske franjevačke kustodije fra Anđela Zvizdovića, u kojem je on od sultana Mehmeda II Fatiha zatražio garanciju života i slobodu ispovijedanja vjere za katolike, obećavši mu pri tome da će biti “poštovan kao bosanski kraljevi”. U znak poštovanja, sultan je svojim plaštom ogrnuo fra Anđela Zvizdovića.

(Anadolija)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime