Erdogan okupljenima na Mitingu u Kelnu: Turska je jača nego u jutro 15. jula i bliža ciljevima 2023.

0
0

Erdogan okupljenima na Mitingu u Kelnu: Turska je jača nego u jutro 15. jula i bliža ciljevima 2023.

Turska – Više hiljada Turaka koji borave u zemljama Evrope okupili su se u njemačkom Kelnu, gdje je danas održan Demokratski miting protiv pokušaja državnog udara u Turskoj od strane terorističke organizacije Fetulaha Gulena paralelnih struktura FETO/PDY.

Više od 80.000 Turaka i prijatelja Republike Turske iz zemalja širom Evrope, okupili su se na Demokratskom mitingu protiv državnog udara u Turskoj, koji se održava u njemačkom gradu Kelnu.

Na trgu Deutzer Werft Demokratska platforma organizirala je Miting kojem su se pridružili ministar omladine i sporta Turske Ali Cagatay Kilic, zamjenik predsjednika turske vladajuće Partije pravde i razvoja (AK Parti) Mehdi Eker, predsjednik komisije za ljudska prava Velike narodne skupštine Turske (TBMM) Mustafa Yeneroglu i zastupnik AK Partije iz Istanbula Metin Kulunk.

Miting je počeo u poslijepodnevnim satima, intoniranjem turske i njemačke himne, a održana je i minuta šutnje za patriote poginule u pokušaju državnog udara vojnih lica odanih terorističkoj organizaciji FETO izvedenom 15. jula, ali i poginule u napadima u Parizu i Minhenu.

Na mitingu koji je podržalo oko 100 udruženja, pročitana je zajednička deklaracija na njemačkom i turskom jeziku, kojom se osuđuje udar, te je pružena podrška demokratiji i demokratskim institucijama.

Pročitana su imena šehida koji su se suprotstavili udaru, a na prigodan način se prisjetilo i poginulih u napadima u Minhenu i Ansbachu.

Iako su preovladavale zastave Turske i Njemačke, zavihorile su se i zastave Afganistana i Sirije.

Pored toga, pročitana je i poruka turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana čije je obraćanje videolinkom onemogućio njemački sud.

Erdogan je u poruci naveo da se Turska u noći 15. jula suočila s najpodmuklijim, najbeščasnijim pokušajem državnog udara, terorističkim napadom i pokušajem zauzimanja državnih institucija.

“Grupa terorista organizacije FETO, odjevena u vojne uniforme, izvela je pokušaj vojnog udara protiv svog naroda, svoje države, svojih legitimnih institucija i naše demokratije”, poručio je Erdogan.

On je dodao kako su pučisti mislili da će avionima, tenkovima, helikopterima i oružjem koje im je država povjerila, natjerati narod da se preda.

“Čim je shvatio namjere pučita i o kome je riječ, narod je na naš poziv izašao na ulice i pod cijenu života stao u odbranu nezavisnosti i budućnosti. Naš narod koji se hrabro suprostavio oružju pučista, svojom je odlučnošću i požrtvovanošću spriječio igru onih koji su se željeli poigrati”, navedeno je u poruci Erdogana.

Predsjednik Erdogan naglasio je kako je Turska noći s 15. na 16. juli proživjela jedan od najmračnijih, ali i jedan od najslavnijih dana u svojoj historiji.

Erdogan je podsjetio da se narod, bez obzira na korijene, geografski prostor, vjersku ili etnički pripadnost, bez obzira na spol, uzrast i partijsku pripadnost, ujedinio i čitavom svijetu pokazao primjer veze čovjeka s voljom naroda i demokratijom.

“Te noći na ulicama i trgovima nije bilo različitih mišljenja i proračuna, bio je samo i jedino narod zaljubljen u slobodu i demokratiju”, istaknuto je u poruci turskog predsjednika.

“Budite sigurni u to: Turska je mnogo jača nego što je to bila u jutro 15. jula i bliže je svojim ciljevima zacrtanim za 2023. godinu. Današnja Turska je u odnosu na jučerašnju odlučnija da zaštiti svoju braću, prijatelje, žrtve nasilja u svakom dijelu svijeta”, poručio je Erdogan.

On je podsjetio da su turski državljani u Njemačkoj, kao što je to bio slučaj i s drugima koji su čuli za pokušaj udara svojim srcima i molitvama bili uz Tursku.

“Hvala mojoj braći koja su na ulicama njemačkih gradova do jutra podržavali svoju zemlju. Niko nema snage da prekine srdačnu vezu s mojom braćom koja se sada okupila na Demokratskom mitingu u Kelnu. Kao što kaže naš pjesnik koji je napisao Himnu nezavisnosti, vjerujem da je naš narod 15. jula pokazao svima, i prijateljima i neprijateljima, da neće odustati od nezavisnosti sve dok se ne ugasi i posljednje ognjište”, navedeno je u poruci.

(trt.net.tr)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime