Epidemiološka situacija u Maglaju zadovoljavajuća

0
0

news-2014-March-maglaj_ciscenje_aa_1_840388881Maglaj, Zenica  U izvještaju Doma zdravlja Maglaj o higijensko-epidemiološkoj situaciji na području Općine Maglaj , a koji je dostavljen Kantonalnom štabu civilne zaštite, istaknuto je da je epidemiološka situacija zadovoljavajuća. Registrovano je samo sedam pojedinačnih …

… slučajeva – tri slučaja vodenih ospica, po jedan slučaj tuberkuloze i hepatitisa B i dva slučaja diareje.

Na osnovu obavljenih laboratorijskih nalaza utvrđeno je daje voda gradskog vodovoda, te mjesnih vodovoda Kosova i Natron-Hayat zdravstveno ispravna, a svakodnevno se kontroliše i prisutnost hlora u mreži gradskog vodovoda.

Ipak, gradskom stanovništvu se i dalje preporučuje da koriste flaširanu ili prokuhanu vodu, dok se higijenske prilike potpuno ne stabilizuju.

Jedna od protivepidemijskih mjera, koje se kontinuirano provode, je i dezinfekcija stambenog i poslovnog prostora. Uzimajući u obzir da se velike gomile smeća još uvijek nalaze na otvorenim prostorima, te da još ima neočišćenih podrumskih prostorija, što može, s toplijim danima, prouzročiti i najezdu komaraca i muha, kao i povećano prisustvo glodara i zmija.

Krizni štab za zdravstvo je već pokrenuo aktivnosti na provođenju detaljne i sistemske dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije u Općini Maglaj, a nakon jednomjesečnog prekida ponovno je pokrenuta vakcinacija djece i omladine.

(vijesti.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime