Entiteti ne mogu ograničiti Ustavom garantovano pravo na slobodu kretanja

0
14

kasim_trnka-300x177Podrinje – Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska neće odustati od namjere da provede odluku o provjeri prebivališta, poručila je premijerka RS Željka Cvijanović.

To znači, da bi se nakon što odluka bude objavljena u Službenom glasniku RS, na povratnike u ovaj bh. entitet počele primjenjivati odredbe člana 10. Nacrta zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH, koji je 14. aprila usvojila Narodna skupština RS.

Prema tom članu, koji je i bio osnovna prepreka da se na nivou BiH usvoji novi zakon o prebivalištu, za prijavu prebivališta na teritoriji RS-a potrebno je „prilaganje  dokaza  da građani  imaju valjan osnov za prebivalište na adresi na kojoj se prijavljuju, što podrazumjeva dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stana, kuće ili drugog objekta za stanovanje, ovjeren ugovor o zakupu ili ovjeren ugovor o podstanarskom odnosu uz ovjeren dokaz o vlasništvu ili suvlasništvu ili posjedu stanodaca, potvrda da se pred nadležnim organom vodi spor o vlasništvu, odnosno da je pokrenut postupak legalizacije ili uknjižavanja objekta, stana ili kuće na adresi na kojoj se prijavljuje prebivalište“.

Reagujući na izjavu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka da će na potez Vlade RS reagovati nakon što odluka bude zvanično objavljena, premijerka RS Željka Cvijanović poručila je visokom predstavniku da je za nju “priča o prebivalištu zaključena tema“, uz pitanje zašto bi OHR reagovao „kad zna da je na zgradu OHR-a u Sarajevu bilo lažno prijavljeno 10 ljudi, a da je sada taj broj vjerovatno i veći“.

– Prizivanje Inzka –

“Želim da vjerujem da gospodin Inzko ne promoviše takve neregularnosti u BiH, kao što to ne bi promovisao ni u svojoj zemlji”, rekla je Cvijanović.

Profesor ustavnog prava Kasim Trnka, u izjavi za Anadolu Agency (AA), upozorio je da „entiteti, dakle ni njihove vlade, svojim odlukama ne mogu derogirati niti državne zakone, a još manje Ustav BiH kojim se garantuje sloboda kretanja ljudi, roba i usluga“.

„Entiteti ne mogu stavljati nikakva ograničenja kada je u pitanju Ustavom garantovana sloboda kretanja“, podvukao je Trnka.

Sama činjenica da Vlada RS još nije objavila odluku o provjeri prijave prebivališta, smatra Trnka, “predstavlja, ne samo prejudiciranje sadržaja zakona o prebivalištu BiH nego i svojevrsnu provokaciju državnih institucija i njihovih nadležnosti“.

„Vidi se da lideri RS-a taktiziraju s ovom odlukom ne bi li na taj način izvršili pritisak na Parlament BiH da se zakon o prebivalištu usvoji u formi koja njima odgovara“, rekao je Trnka.

Pojasnio je da se postupak stavljanja odluke Vlade RS može povesti pred Ustavnim sudom BiH, ali naglašava da bi „najbrži postupak bio bi da visoki predstavnik suspenduje odluku do konačne odluke Ustavnog suda BiH“.

„Ali kako visoki predstavnik više ne može odlučivati bez stava Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC), a ima li se u vidu da ambasador Ruske Federacije  u BiH u pravilu blokira sve odluke, teško se vidi izlaz iz ove situacije“, zaključio je Trnka.

– Kakve su ovlasti PIC-a –

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i funkcioner SDA Ramiz Salkić kazao je da bi „nakon što odluka Vlade RS o provjeri prebivališta bude objavljena u Službenom glasniku RS, bilo logično da na nju reaguju Vijeće ministara  i Parlamentarna skupština BiH“.

„Međutim, ima li se u vidu mehanizam entitetskog glasanja u državnom parlamentu, malo je vjerovatno da će do te reakcije doći“, dodao je Salkić.

I po njegovom mišljenju, visoki predstavnik bi trebao da reaguje, posebno zbog toga što se odlukom krši pravo na slobodu kretanja građana.

„Visoki predstavnik mora iskoristiti svoje ovlasti, ali ako ga u tome spriječi stav Vijeća za provedbu mira u BiH, onda javnosti moraju eksplicitno reći da oni više nemaju nikakve ovlasti u BiH“, naglasio je Salkić.

Dodao je da „države članice PIC-a moraju da stanu iza Dejtonskog sporazuma čiji su potpisnici i garanti“.

(prvimart)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime