Entiteti i njihovi blesimetri

0
12

300_Dodik_Milosevic_Tudjma_Boban_Karadzic_covic_Politika_zlih_dogovoraBIH – Bosansko-hercegovački cirkus se nastavlja putujućim karavanom čelnika stranaka, preko evropskih metropola, Budimpešte i Brisela, Beograda i Istambula, kroz domaće kafane i hotele, preko Banja Luke, Mostara i do Sarajeva.

Motiv je i sadržaj svih tih predstava u slučaju Sejdić –Finci i pronalaženjem riješenja prema odluci Evropskoga suda za ljudska prava. Uz svako poštovanje gospode Sejdića i Fincija, kao i njihovih istinski opravdanih zahtjeva, sve činjenice i događaji, kao i uzalud utrošeno vrijeme, a posebno potrošena novčana sredstva ogoljelih građana Bosne i Hercegovine, dovoljno ukazuju na svu mučninu u traganju za ovim riješenjem i kod samih aktera, gospode Sejdića i Fincija. Da se ova sveukupna cirkuska predstava odvijala pod svodovima i unutar svih naših parlamenata i skupština, bili bi bliže ovim riješenjima sa mnogo manje novca, uključujući i cjelovitu legalnost i legitimitet naših izabranih predstavnika.

Običnom građaninu i laiku, koji se ne bavi politikom ali su im stomaci dovoljno prazni, stiče se opravdani dojam za iznalaženjem veoma jednostavnoga i prihvatljivoga riješenja gore navedenoga problema. U narodu bi se reklo da je ovo pitanje za male mace, jednostavno i prosto, ali zašto tako kada je bolje i unosnije riješavati ga komplikovano.

Međutim, slušajući ovih dana na beogradskoj televiziji intervju našeg parlamentarca, gospođe Marković, inače člana Dodikovoga SNSD-a, gdje je jasno i kategorično izjavila da je iznalaženje i usvajanje ovoga riješenja pitanje riješavanja i trećega entiteta, da bi dalje nastavila i pitala se zašto i Hrvatima ne dozvoliti njihov entitet. Ovi u RS-u su za takvo riješenje, jer bi se kako dalje obrazlaže postigla i ravnopravnost naroda u Bosni i Hercegovini. Dakle, slušajući ovu priču i rezonujući razumnim osjećanjima ljubavi i pripadnosti jednoj nam i jedinoj domovini Bosni i Hercegovini, očito ukazuje na činjenice da sva prethodna pitanja i odgovori i nisu priče i riješenja za male mace, već za vukove, jastrebove i aždaje, u njihovim nastojanjima da nam domovinu ovom prilikom i konačno rastoče i stvore nacionalistička geta ili torove, gdje će biti istinska ravnopravnost samo jednoga naroda, a to dalje znači da bi postojale tri ravnopravnosti, u nekoj surogat državi konstitutivnih naroda. Opravdano se pitamo i kome treba takva država !
Ništa neobično, što je svojim izjavama i potvrdila parlamentarka, gospodja Marković, ako su se njeni šefovi, mentori i pajdaši Milorad Dodik i Dragan Čović o tome već i usaglasili, zašto to dalje i ne gurati kroz Ustavne izmjene i Evropsku Uniju. Međutim, ko stoji na putu takvih nakaradnih riješenja, nebuloza i diskriminacije,, neka ovoga puta ostane otvoreno pitanje, jer će sve vrlo brzo izaći na svjetlo dana, a istorija će to posebno rasvjetliti. Očito su ovakva dešavanja recidivi nedovršenih scenarija i Vožda i Poglavnika, u glavama i pipcima njihovih obotnica Milorada i Dragana, kao i njihovih poslušnika, kao krajnjih izvršilaca.

Dakle, gospoda Dragan i Milorad, preuzimaju ekskluzivna prava da biraju i predstavljaju Srbe i Hrvate, kao članove Predsjedništva, samo iz njihovih stranaka SNSD-a i HDZ-a, drugim riječima oni su se specijalizirali za odredjivanjem materinstva i da ocjenjuju ko je to pravi Srbin ili pravi Hrvat, jer nepodobni njima ne odgovaraju. Upravo su to i činjenice u pravcu formiranja entiteta i izbora svojih podobnih i „čistokrvnih“ predstavnika.

U ovome vremenu svih ovih događanja i rasprava, sa vremenske distance od Dejtona na ovamo, nama običnim gradjanima možda je i jasnije postala i ratna deviza i priča Poglavnika o nekome „humanom preseljenju“ naroda. Dakle, sada je očito da su oni u Karađorđevu ozbiljno mislili o svome narodu, o njihovoj ravnopravnosti u svojim entitetima ili torovima, samo je to trebalo i ostvariti silom i nasiljem, progonima i na kraju i genocidnim radnjama. Mnoge ideje iz predmetnih scenarija, vremenski isplivavaju na površinu, postaju jasnije običnim ljudima i gradjanima naše domovine.

Dakle, obični gradjani i laici, koji svakodnevno vode brigu o sopstvenoj i porodičnoj egzistenciji, normalni ljudi i stanovnici u svojoj državi, opravdano se pitaju, kome to trebaju tri člana Predsjedništva, tri entiteta i surogat država Bosna i Hercegovina. Opravdano je svako drugo strukturalno administratitvno – teritorijalno – ekonomsko područno ustrojstvo zemlje, kako bi se istinski razmišljalo i primjenjivalo ravnopravno življenje svih naših naroda i manjina i upražnjavanje svih naših ljudskih prava i svih socijalnih i društvenih potreba.

Nadajmo se, da će se sve ovo riješiti i poravnati, našim ulaskom u Evropsku uniju i to za neke daleke i buduće naše generacije, koje će se trebati prethodno dovoljno educirati u ponašanju i suživotu na principima demokratskih odnosa i socijalnim prilikama, u duhu svih povelja Evropejaca.

(Bosnjaci)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime