Enesa Hasanbegović čula jauke supruga kojeg nakon tog nisu vratili

0
6

546DE6CA-B851-4555-9F72-9353C7DFD09A_w640_r1_sKalinovik – Prva svjedokinja Tužilaštva BiH na suđenju za zločin počinjen na području Kalinovika ispričala je kako je od optuženog Marinka Bjelice čula da joj je muž ubijen.

Enesa Hasanbegović je ispričala kako je 1. augusta 1992. godine njen suprug izveden iz sale osnovne škole u Kalinoviku, nakon čega ga više nije vidjela.

“U poslijepodnevnim satima došlo je nekoliko ljudi, prozvali su mog muža i izveli su ga iz sale. Odmah su se čuli jauci iz svlačionice. Ja sam prepoznala da on jauče i više ga nikad nisu vratili”, rekla je ona.

Svjedokinja je dodala kako je tada u salu ušao i čovjek koji se predstavio kao Vojvoda, koji je imao bradu, brkove, šubaru i zelenu uniformu, te kako je od drugih žena saznala da je iz Prebilovaca. Odbrana optuženog Tripkovića kazala je kako je svjedokinja u istrazi kao Vojvodu prepoznala osobu bez brade i brkova.

“Naredni dan sam vidjela da u dekama nešto nose… Poslijepodne, gospodin Marinko Bjelica ušao je u salu i rekao: ‘Perini ubiše veterinara.’ Ja sam mu prišla, ali mi on ništa nije htio reći”, ispričala je Hasanbegović, koja je kao Marinka Bjelicu prepoznala prvooptuženog.

Marinko i Zoran Bjelica te Novica Tripković optuženi su da su, naoružani automatskim puškama, 1. augusta 1992. ili približno tog datuma došli u prostorije Osnovne škole “Miladin Radojević” i izdvojili zatvorenike Suada Hasanbegovića, Edina Biču, Seida Kešu i Hašima Hatića.

Te noći su ih, kako se navodi u optužnici, pretukli, usljed čega je preminuo zatvorenik Kešo, a sutradan su života lišili i ostalu trojicu zatvorenika. Tijelo Hašima Hatića nikada nije pronađeno, a tijela ostale tri osobe su ekshumirana 2009. godine.

Svjedokinja je kazala da je, dok su stražari pili, uspjela otići u učiniocu, u kojoj je vidjela tragove krvi i čahure.

“Čahure su bile na podu, pod je bio brisan, ali se vidjelo da je bilo puno krvi”, rekla je ona.

Hasanbegović je dodala kako je školu napustila 31. augusta 1992., a da je tijelo supruga pronašla 2009. godine.

Na pitanje Odbrane drugooptuženog, svjedokinja je u sudnici prepoznala Zorana Bjelicu kao osobu koja je dolazila u školu, te navela da joj nije poznat njegov identitet.

Tužilaštvo je prezentovalo tri fotografije na kojima je svjedokinja kazala da prepoznaje Marinka Bjelicu.

Suđenje je formalno počelo iznova zbog promjene jednog člana Sudskog vijeća, a nastavak je zakazan za 24. april.

(Justice-report)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime