Energoinvest potpisao ugovor vrijedan 29 miliona eura za posao u Albaniji

0
1

energoinvestBiH, Albanija – Ugovor vijedan gotovo 29 miliona eura između Energoinvesta d.d. Sarajevo i Elektroprenosa Albanije (OST) potpisan je tokom ovog vikenda u Prizrenu (Kosovo).

Ugovor vijedan gotovo 29 miliona eura između Energoinvesta d.d. Sarajevo i Elektroprenosa Albanije (OST) potpisan je tokom ovog vikenda u Prizrenu (Kosovo).

Riječ je o ugovoru koji se odnosi na izgradnju dalekovoda na liniji Tirana – Morina, naponske jačine 400 kV.

Uz delegacije potpisnika, koje su predvodili direktor Energoinvesta Enes Čengić i direktor OST Albanije Engjëll Zeqo, ceremoniji potpisivanja su prisustvovali i Fadil Ismajli, ministar ekonomskog razvoja Kosova, Damjan Gjiknuri, ministar energije i industrije Albanije, Naim Bejtullahu, direktor Elektroprenosa Kosova, te predstavnici Njemačke razvojne banke (KfW), koja i finansira ovaj projekat.

Izrada na dalekovodnoj mreži Tirana – Morina umnogome će ojačati elektroenergetsku mrežu Albanije, Kosova, kao i čitave regije.

Zanimljivo je da je za mjesto potpisa izabran Prizren, zbog svoje historijske uloge, kako bi se podsjetilo na borbu balkanskih naroda protiv politike imperijalnih sila za vlastitu nacionalnu državu.

Regionalno uvezivanje na ovom projektu govori da se na prostoru jugoistočne Evrope itekako može raditi zajedno, te za potrebe privreda ovih zemalja izvlačiti najbolje od regionalnih kompanija, gdje je Energoinvest svoje mjesto i ugled gradio decenijama.

– Regionalna saradnja, a i dobiveni projekti i pružene mogućnosti, naročito sada kada je Hrvatska ušla u EU, a od ranije je tu Slovenija, nismo iskoristili. Prilika za regionalnu saradnju je mnogo, i samo je na nama hoćemo li ih iskoristiti uključujući i povlačenje posebnih IPA sredstava, što također nismo iskoristili na pravi način. Regionalni gospodarski razvoj je neizostavan primjer integracija i napretka, te nam ovi ugovori u Albaniji i na Kosovu potvrđuju da itekako možemo uspješno radititi najzahtjevnije projekte u interesu naših privreda i zemlja – izjavio je direktor Čengić.

Istaknuta je važnost da i politika prati privredu i da se, shodno tome, definiraju regionalne razvojne politike, koje bi nudile riješenje omogućujući svim zemljama regije da ostvare svoj potencijal i iskoriste mogućnosti za održivi razvoj i blagostanje svojih građana.

Zemlje jugoistočne Evrope i Balkana su manje i srednje zemlje koje se mogu učinkovito razvijati uključivanjem u regionalne ekonomske integracije.

Energoinvest će ovaj projekat raditi po sistemu „ključ u ruke“ (turn-key project), što znači da izvodi projektovanje, nabavku opreme, isporuku, izvođenje radova, ispitivanje i puštanje pod napon. Rok za izvršenje ovog posla je 24 mjeseca.

– Ovo nije prvi projekat koji naša kompanija realizuje u Albaniji. Naime, u januaru ove godine smo za istog nauručioca posla ugovorili izgradnju dalekovoda 110 kV i rekonstrukcija pet trafostanica (South Albanija/Lot 2), u vrijednosti oko 30 miliona eura, što znači da samo u Albaniji Energoinvest radi na ugovorenim poslovima vrijednim skoro 60 miliona eura – saopćeno je iz Energoinvesta d.d.

Dobijanjem poslova poput ovog u Albaniji, Energoinvest pokazuje da ima potencijal i šansu da se razvija u modernu kompaniju, bez obzira na žestoku konkurenciju na svjetskom tržištu.

(bh-index.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime