Emira Iraki – Ne očekujem čestitke od onih koji su mi uhapsili oca

0
6

Egipat – Veliki broj djece političkih zatvorenika u Egiptu, pa čak i brojna djeca koja se nalaze u egipatskim zatvorima, susreću se s ozbiljnim problemima u realizaciji srednjoškolskog uspjeha, u tom periodu koji je najvažniji za djecu.

Jedno među takvom djecom je i Emira Iraki, iz grada Mensure, kćerka prof. dr. Ibrahima Irakija, jednog od najpoznatijih stručnjaka za abdomenalnu i hirurgiju urinarnog trakta u Africi i najvećeg stručnjaka u ovoj oblasti u Egiptu. Ibrahim je u maju 2015. godine osuđen na doživotnu robiju zbog navodnog “poticanja na terorizam” i “pripadnost zabranjenoj organizaciji.” Dr. Iraki je član Savjetodavnog vijeća Muslimanske braće.

Emirin slučaj je dopsio u žižu interesovanja kada je pokazala najbolje rezultate na testiranju srednjoškolaca u Egiptu. I kako bi to trebalo biti po ustaljenom običaju, državni službenici i administracija bi čestitali najboljem učeniku na postignutom rezultatu. Ali, ovoga puta, to je izostalo, jer je Emirin otac “državni neprijatelj”.

Egipatski advokat, blizak es-Sisijevom režimu je prije tri dana podnio čak i tužbu protiv Emire zbog navodnog “omalovažavanja predsjednika države, napada na državu i pripadnost zabranjenoj organizaciji.”

Komentarišući svoj uspjeh, Emira je kazala: “Hapšenje mog oca, patnja moje porodice, svijest o nepravdi koja nam je učinjena, nisu me spriječili da učim onoliko koliko mogu, bodreći svoju odlučnost. Željela sam u ovom najvažnijem periodu za svoje školovanje postići najbolje rezultate kao što je to postigao i moj otac kada je bio srednjoškolac.”

Ona je dodala: “Nisam ljuta, i ne pridajem značaja njihovim čestitkama, čestitali ili ne, sve mi je isto. Nisam ni očekivala da će mi čestitati oni koji su uhapsili moga oca, bacili ga u tamnicu i meni i mojoj porodici zabranili da se s njime susrećemo.”

Njena majka, Ummu Ahmed, priča: “Uzvišeni Allah nam je podario tri kćerke i tri sina, Emira je peta po redu. Njena dva brata, Ahmed i Omer su ljekari, njena starija sestra Aja je zadnja godina na medicinskom fakultetu, a druga sestra je inženjer. Emira je po prirodi inteligentna i natprosječna. Uprkos iskušenjima i problemima kroz koje prolazimo željela je pokazati da je sposobna postići uspjeh. Nije se predala i svaki posao koji ona uradi, uradi ga natprosječno.”

Ummu Ahmed je također istakla da ideal njenog muža nije bio novac i materijalno bogatstvo, mogao je sve to imati, otputovati i raditi gdje god je želio jer je bio vrhunski svjetski stručnjak u svojoj oblasti, a objavljivao je istraživačke radove u velikom broju međunarodnih časopisa.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime