Emir Ramić: Ponižavanje žrtava silovanja ravno je zločinu

0
15

thumb460_62831_1ivanSarajevo, Kanada  ̶  Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) Emir Ramić je u ime žrtava i svjedoka agresije i genocida protiv države Bosne i Hercegovine informisao mnogobrojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i sloboda u svijetu o sramnom i anticivilizacijskom ponižavanju žrtava silovanja u BiH od strane srbijanskog voditelja Ivana Ivanovića, prenosi bh. novinska agencija Patria.

U pismu navedenim organizacijama i zajednicama između ostalog je navedeno:

– U nekim sudskim postupcima nakon Drugog svjetskog rata silovanje je bilo kvalificirano kao ratni zločin. Međunarodni sud za područje bivše Jugoslavije (MKTJ) je zaključio da se silovanje može tretirati i kažnjavati kao još teži zločin. Silovanja, prije svega Bošnjakinja, u BiH predstavljala su zločin protiv čovječnosti zato što su počinjena u okviru sistematskih napada na civile i zato što su imala karakteristike porobljavanja. Tako su seksualni zločini prvi put u historiji međunarodnog prava tretirani kao najozbiljniji zločini sami po sebi, a ne kao prateća pojava rata. Istovremeno je MKTJ pravno razjasnio što znači seksualno porobljavanje. Istaknuti su sljedeći elemente porobljavanja: činjenica da su Bošnjakinje bile zarobljene, da su morale činiti što god im se naredi uključujući kuhanje i čišćenje, da su srpski vojnici polagali isključiva prava na određene djevojke koje su im stalno bile na raspolaganju, da su vojnici uzimali novac kad bi ih davali drugim na silovanje, te da one nisu imale nikakvu kontrolu nad svojim životima – navodi se.

Prema mišljenju srbijanskog voditelja Ivanovića, žrtve silovanja, odnosno žrtve agresije i genocida u BiH nemaju pravo, s obzirom kako je rekao da je rat gotov, više ni govoriti istinu o njemu i njegovim posljedicama niti tražiti pravdu za žrtve tih najvećih zločina poslije holokausta u Evropi.

Podsjećamo Ivanovića i sve Ivanoviće da ponižavanje žrtava silovanja, odnosno žrtava agresije i genocida je ravno zločinu, ravno prizivanju novih zločina, udar na istinu i pravdu.

Mi nastavljamo našu borbu za istinu o agresiji i genocidu u BiH i pravdu za žrtve tih zločina, ne u ime osvete već u ime bolje budućnosti kako BiH, tako i čovjeka i civilizacije uopšte. Sastavni dio naše borbe je i borba protiv onih koji negiraju najveće zločine poslije holokausta u Evropi i borba protiv onih koji ponižavaju žrtve tih zločina.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime