Emina Hadžiahmetović: Stoni tenis je moj život

0
24

watermarkSarajevo – Putem stonog tenisa možete me upoznati kao osobu. U stonom tenisu pokazujem na šta sam spremna, kakva sam po prirodi i karakteru. Stoni tenis je moj život jer sam se pomoću njega uspjela izgraditi kao osoba. Mnogo sam putovala i upoznala mnogo ljudi. Prije mjesec sam imala povredu leđa, pa zbog toga nisam trenirala i to je bio najgori mjesec u mom životu, jer sam više psihički pala nego fizički. Imam osjećaj da bez stonog tenisa ne bih bila to što jesam”, kaže za Novo vrijeme Emina Hadžiahmetović

Emina Hadžiahmetović, najbolja stonoteniserka Bosne i Hercegovine svih vremena, odbranila je sedmi put zaredom titulu državne prvakinje za seniorke na Državnom prvenstvu za seniore i seniorke održanom 28. februara i 1. marta u Ilijašu. Odbranom titule državne prvakinje još jednom je pokazala i dokazala da joj nema premca u ženskoj konkurenciji u stonom tenisu u BiH. Kad su u pitanju državna prvenstva, Emina Hadžiahmetović je 2014. godine šesti put uzastopno postala seniorska državna prvakinja, a zanimljivo je spomenuti da je tu titulu prvi put osvojila sa 13 godina, postavši tako prva igračica na Balkanu koja je u tim godinama osvojila titulu državne prvakinje u seniorskoj konkurenciji. Od titula na državnom nivou treba spomenuti prvo mjesto na Državnom prvenstvu za najmlađe kadete 2004. i 2005. godine, prvo mjesto na Državnom prvenstvu za mlađe kadete 2006. i 2007. godine, prvo mjesto na Državnom prvenstvu za kadete 2008, 2009. i 2010. godine, prvo mjesto na Državnom prvenstvu za juniore 2009, 2010. i 2012. godine, prvo mjesto na Državnom prvenstvu za seniore 2009, 2010, 2011, 2012, 2013. i 2014. godine.

 

Vrhunski rezultati

Do sada je bila učesnica brojnih svjetskih i evropskih takmičenja. Godine 2014. predvodila је našu reprezentaciju nа Svjetskom prvenstvu u Јараnu. Osvajanjem prve brоnzаnе medalje nа Evropskom prvenstvu za mlade u lstanbulu 2010. godine, ostvarila је historijski rezultat za bosanskohercegovački stoni tenis. Nakon toga je 2011. godine ponovila taj rezultat nа Evropskom prvenstvu u Rusiji. Emina Hadžiahmetović је 2012. godine osvojila zlatnu medalju nа Balkanskom prvenstvu za seniore i seniorke, te dvije brоnzаnе medalje nа Međunarodnom takmičenju “Croatian Ореn” u Zagrebu.

Od titula na međunarodnim prvenstvima izdvajamo treće mjesto na Mediteranskim igrama 2007. godine, treće mjesto na ETTU-turniru Slovenija 2008. godine, treće mjesto na ETTU-turniru Češka 2010. godine, treće mjesto na Evropskom prvenstvu 2010. godine, drugo mjesto na Balkanskom prvenstvu 2010. godine, treće mjesto na Evropskom prvenstvu 2011. godine, drugo i treće mjesto na Balkanskom prvenstvu 2011. godine, drugo i treće mjesto na ETTU-turniru Srbija 2011. godine, prvo mjesto na Međunarodnom memorijalnom turniru Zagreb 2011. godine, treće mjesto na ITTF-turniru Portugal 2011. godine, treće mjesto na Evropskom prvenstvu za juniorke u Rusiji 2011. godine.

Na Svjetskom ekipnom prvenstvu za seniorke održanom u Moskvi 2010. godine, za reprezentaciju Bosne i Hercegovine imala je skor 10:3. Na Svjetskom ekipnom prvenstvu za seniorke održanom u Dortmundu 2012. godine za reprezentaciju Bosne i Hercegovine imala je skor 11:4 i prvi put u historiji Bosne i Hercegovine ženska reprezentacija je ušla u drugu svjetsku diviziju. Na Svjetskom ekipnom prvenstvu za seniorke održanom u Moskvi 2010. godine za reprezentaciju Bosne i Hercegovine imala je skor 10:3.

Na Balkanskom prvenstvu za mlade u Bugarskoj 2012. godine bila je osvajačica dvije bronzane i jedne srebrene medalje. U 2013. godini ostvarila je treće mjesto na Balkanskom prvenstvu za juniore i juniorke, te treće mjesto na Međunarodnom turniru “Luxemburg open” 2014. godine za seniorke.

Svi istaknuti rezultati su samo dio njene bogate sportske karijere, jer je kao veoma mlada igračica počela ostvarivati velike rezultate. Više puta je proglašena za najbolju igračicu od Olimpijskog komiteta, Sportskog saveza BiH. Nа izboru za najbolju igračicu 2013. godine u organizaciji Sportskog saveza BiH primila је nagradu “Mirza Delibašić” koja ima posebnu težnu i važnost u nјеnој karijeri.
Stoni tenis kao način života

Emina је kapiten ženske seniorske reprezentacije. Članica je stonoteniskog kluba “SPIN 2012” Sarajevo, koji nastupa u Premijer ligi u stonom tenisu u Bosni i Hercegovini i aktuelni je državni prvak i osvajač Kupa BiH za sezonu 2012/13. Emina Hadžiahmetović je najbolje plasirana igračica kluba na ITTF-listi. Trenerica kluba je njena starija sestra Amela Hadžiahmetović, bivša reprezentativka BiH u stonom tenisu, bakalaureat fizičke kulture i trener juniorske reprezentacije BiH u stonom tenisu.

Emina je u razgovoru za Novo vrijeme otkrila da se zapravo počela baviti stonim tenisom iz razloga što je njena sestra trenirala taj sport, a i otac joj je volio igrati stoni tenis. “Najviše me je privukao zbog brzine u igri, male lopte, refleksa, eksplozivnosti koja je potrebna. Sav taj proces treniranja me privukao kao djevojčicu, no, još više me privuklo to što je sestra trenirala stoni tenis. Jednostavno sam se počela baviti time. U početku sam pokazivala veliki talent. Taj sport me je zanimao, željela sam ga otkrivati svaki dan sve više, počela sam trenirati sa šest godina. Sestra Amela je imala presudnu ulogu u tome da se počnem baviti tim sportom. Ona je primijetila talent kod mene, a i sve vrijeme sam odrastala uz nju, pratila me na turnirima, pripremama, nekako je sve išlo uz nju, njena riječ je bila glavna”, kaže“Potrebno je da država stane iza vrhunskih sportista. Emina je vrhunski sportist, a to nije samo moj problem. Hoće li Emina otići na olimpijske igre nije pitanje njenog talenta ni rezultata, pitanje je finansijske podrške. Sad je vrijeme da država prepozna Eminu kao vrhunskog sportistu i da stane iza nje”, poručuje Amela Hadžiahmetović, trenerica državne prvakinje Emine HadžiahmetovićEmina.

Kako nam je otkrila tokom razgovora, uoči treninga Emina je bila veoma anemična i mršava. Nije voljela jesti. Roditelji su je stalno prisiljavali da jede. Nakon određenog perioda shvatili su da bi najbolje bilo da je uključe u neku vannastavnu aktivnost kako bi se njeno tijelo što više umaralo i kako bi njen organizam sam tražio hranu. “Roditelji su posredstvom Amele utjecali na mene da se počnem baviti stonim tenisom. Kako sam trenirala, počela sam napredovati. Mišići su počeli rasti. Tijelo se počelo razvijati, pa sam počela voditi računa i o ishrani. Prestala sam biti anemična”, otkriva Emina.

Za nju je stoni tenis način života, dio nje, kako kaže. “Putem stonog tenisa možete me upoznati kao osobu. U stonom tenisu pokazujem na šta sam spremna, kakva sam po prirodi i karakteru. Stoni tenis je moj život jer sam se pomoću njega uspjela izgraditi kao osoba. Mnogo sam putovala i upoznala mnogo ljudi. Prije mjesec sam imala povredu leđa, pa zbog toga nisam trenirala, to je bio najgori mjesec u mom životu, jer sam više pala psihički nego fizički. Imam osjećaj da bez stonog tenisa ne bih bila to što jesam”, ističe Emina.
Želim ostati u BiH

Svako takmičenje za nju predstavlja izazov. “Za svako takmičenje se maksimalno pripremam, bilo da je to državno prvenstvo ili Premijer liga BiH ili svjetski ITTF-turnir, za svaki turnir se isto pripremam. Najviše volim individualne treninge s Amelom, zato što se nakon tih treninga osjećam najviše spremnom. Volim trenirati i više sati provoditi trenirajući u sali. Za turnire su važni dobri treninzi. Ako imate dobre treninge, onda imate dobru podlogu za uspjeh i psihički ste spremniji”, naglašava izvrsna stonoteniserka.

A da bi uspjela u životu, Emina je žrtvovala drugi dio svog života. “Izlaske i druženje s prijateljima sam zbog stonog tenisa ostavila postrani. Porodica me razumjela, stoni tenis mi je najvažniji poslije škole. Škola je na prvom mjestu, jer smatram da u današnje vrijeme svi trebaju imati diplomu. Članovi porodice su mi stalno govorili da mi stoni tenis bude hobi kako ne bih zapostavila školu. Meni su škola i stoni tenis jednako važni. Niti zapostavljam školu niti stoni tenis. Studiram na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu (IUS) međunarodne odnose i odnose s javnošću, završavam drugu godinu”, ponosno govori stonoteniserka.

Emina napominje da je veoma teško održati kontinuitet izvrsnosti i biti državni prvak. “Najveći je pritisak na tebi. Kad neko igra protiv mene, prilično se razigra i to je nešto na što sam navikla, jer mi je drago da imam što bolje mečeve kako bih vani mogla što bolje igrati. Najvažnije je da se radi, da se ne odustaje i da se čovjek preda onome u čemu je veoma dobar. Smatram da je najvažnije ono što osjećate unutra. Sve dok imam želje i motivacije, igrat ću stoni tenis. Nadam se da ću uz Božiju pomoć ostati na vrhu”, poručuje Emina.

Otkrila nam je i to da dobija ponude da karijeru nastavi vani, ali ona te ponude, na svu sreću, odbija. “Želim ostati u BiH. Znače mi te ponude. Znače da sam nešto u životu postigla i da ne stagniram. Također, znače da radim dobro i pravilno. Bježim od toga da se utopim u svakodnevnicu, volim da budem drukčija”, zaključila je državna prvakinja u razgovoru za Novo vrijeme.
Škola stonog tenisa

U okviru STK “SPIN 2012” djeluje i škola stonog tenisa za sve uzraste pod vođstvom trenerice Amele Hadžiahmetović. Klub je u mogućnosti ponuditi kapacitete za rekreativni stoni tenis, a ima i omladinski pogon. U njemu se radi sistematično s mlađim naraštajima uzrasta od 6 do 18 godina, s ciljem upoznavanja sa svim karakteristikama stonog tenisa. Stonoteniseri su podijeljeni u četiri kategorije, subkadeti od 6 do 10 godina, mlađi kadeti od 10 do 12 godina, kadeti od 12 do 14 godina i juniori od 14 do 18 godina.

U razgovoru za Novo vrijeme trenerica kluba Amela Hadžiahmetović ističe da u BiH među mladima postoji interes za stoni tenis. “U našem klubu nemamo problema s djecom. Već duže radim s mlađim uzrastima i nikad nisam bila u situaciji da nemam zainteresirane djece, čak imam i viška, ako se tako može reći, jer su naši kapaciteti skromni. Nemam ništa od toga da na pet stolova treniram pedesetero djece. Resursi kojima raspolažu stonoteniski klubovi u BiH su mali, pa klubovi nemaju mogućnost da se bave školama stonog tenisa. Ne mogu trenirati, naprimjer, u istom terminu seniori i mlađa djeca, jer se radi o dva različita koncepta treninga. Smatram da je to jedan od razloga što stonoteniski klubovi ne broje hiljade članova, ali ako bi klubovi imali svoje dvorane, smatram da bi zasigurno mnogo djece bilo na treninzima”, smatra Amela Hadžiahmetović, trenerica državne prvakinje Emine Hadžiahmetović.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime