Emilija Redžepi: Ako BiH ne promjeni stav, glasaćemo za uvođenje viza

0
17

Emilija-RTK2Kosovo – Ukoliko vlasti u Bosni i Hercegovini ne promjene svoj stav prema građanima Kosova po pitanju priznavanja kosovskih dokumenata, i poslanici bošnjačke zajednice u Parlamentu Kosova podržaće inicijativu za uvođenje viza građanima BiH, rekla je između ostalog u intervjuu za RTK2 poslanica Nove demokratske partije Emilija Redžepi.

Redžepi je istakla da računa na razum kod vlasti u Bosni i Hercegovini koja, kako kaže, ne bi trebalo da ugrozi postojeću privrednu, institucionalnu i kulturnu saradnju koja će biti znatno otežana ukoliko se usvoji odluka o uvođenju viza građanima BiH.

Redžepi je rekla da je Kosovo jedina zemlja u kojoj BiH ima godišnji privredni izvoz od oko 75 miliona eura.

“Mi smo svijesni velikog uticaja Republike Srpske na vlasti u Sarajevu kada je riječ o priznavanju dokumenata Kosova, ali period do 15. januara je dovoljan da se preispita dosadašnji stav. Nadam se da ćemo mi Bošnjaci, imati uticaja na Bosnu i Hercegovinu i da će imati jedinstveni stav oko ukidanja viza za građane Kosova. U suprotnom, biće jako teško i za privrednike i za građane BiH da odlaze u Tiranu po vize kako bi ušli na Kosovo”, kaže poslanica NDS Emilija Redžepi.

“Bošnjacima na Kosovu bi jako značilo da Bosna i Hercegovina prizna prvo nas, a onda i ostale građane Kosova”, zaključila je Redžepi.

Po pitanju rezervisanih mjesta u Skupštini Kosova, Redžepi je još jednom povrdila svoj stav:

“Ja sam član grupe u Parlamentu Kosova koja već duže vrijeme u kontinuitetu lobira kod većinske albanske zajednice po pitanju rezervisanih mjesta za manjinske zajednice za još jedan ili dva mandata.”

Redžepi je podsjetila na to da manjinske zajednice nisu pravile nikakav problem prilikom potpisivanja nadgledane nezavisnosti Kosova i da su tada sa Premijerom Kosova dogovorena rezervisana mjesta za predstavnike manjinskih zajednica, kako bi se, prema njenim riječma, u jednom mladom i demokratskom društvu stvorili bazični principi za integraciju manjina. Za to je potrebno vrijeme i prostor, ističe poslanica Emilija Redzepi.

“Osuđujem neke albanske lidere koji su protiv rezervisanih mjesta u Skupštini Kosova”, rekla je u intevjuu za RTK2 poslanica NDS Emilija Redžepi.

(info-ks.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime