Elektroprivreda BiH će graditi mini hidrocentrale u Varešu

0
22

Vareš – U uredu načelnika općine Vareš prošle sedmice održan je sastanak između članova Uprave za kapitalna ulaganja JP EP BiH, ministarstva poljoprivrede, vodopriverede i šumarstva ZDK i lokalne zajednice. Pored načelnika općine Avdije Kovačević i njegovih pomoćnika sastanku su prisustvovali ispred ministarstva za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ministar Himzo Smajić sa pomoćnicima i član Uprave za kapitalna ulaganja JP EP BiH gospodin Besim Imamovć sa suradnicima.

Na sastanku se razgovaralo o mogućnosti kapitalnih ulaganja u ovu lokalnu zajednicu sa konkretnim prijedlozima, a radi se o izgradnji pet mini hidrocentrala na području naše lokalne zajednice. U razgovoru član Uprave Besim Imamović je rekao da JP EP BiH želi da pokaže svoju društvenu odgovornost i želimo da popravimo imidž ovog poduzeća na način da pomognemo i ovoj lokalnoj zajednici znajući da općina Vareš ima dobre hidropotencijale, a s druge strane znamo u kako teškoj situaciji se nalazi ova općina.

Ovo nisu projekti koji omogućavaju zapošljavanje, ali kroz kapitalna ulaganja i projekte prijateljskog okruženja koje imamo u planu realizirati, vratit će se određena sredstva općini kroz koncesione naknade, a to će na neki način posredno pomoći u tom dijelu.

Ministar Smajić je naglasio: “Lokalna zajednica je već dala saglasnost na neke od projekata, odnosno za tri projekta već imamo izdate vodne saglasnosti, i nema nikakvih prepreka da se ide u daljnju realizaciju. Za ova tri projekta mi ćemo predložiti Vladi ZDK da izda suglasnost za pokretanje postupka i možemo očekivati vrlo brzo realizaciju.”

Realizacijom ovih projekata planirano je da se na rijeci Stavnji izgradi još jedna, a na rijeci Tribiji tri mini hidrocentrale.

 

(akta)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime