Ekskluzivno: Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima

0
17

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Kao neposredan povod naveli su nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida 2015. godine u Potočarima.

Dumanović i Trbović podnijeli su prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.

U ekskluzivnoj izjavi za Al Jazeeru Durmanović kaže kako je usmeno naređenje da se krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije.

U Srebrenicu je, prema njegovim riječima, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.

“Imali smo legitimacije, ‘Srebrenica 2015.’ je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku doneo te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”, kaže za Al Jazeeru Milan Durmanović.

On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, pripadnici snaga bezbjednosti strane države ne mogu ni pod kakvim uslovima provoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države.

MUP Srbije bez odgovora

Na zahtjev za izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića o okolnostima pod kojima su pripadnici MUP-a bili na teritoriji BiH, kao i komentar na krivičnu prijavu koju su podnijeli Trbović i Durmanović, do danas nismo dobili odgovor.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH za ovaj slučaj saznali su iz medija.

Ministar Dragan Mektić kaže da pripadnici stranih bezbjednosnih agencija ne mogu biti na bilo kakvom zadatku na teritoriji te države bez znanja i odobrenja nadležnih domaćih službi.

“Osim prijavljenog obezbjeđenja, nismo imali nikakve druge najave, niti smo u tom momentu imali bilo kakvih saznanja da neko boravi mimo tog obezbjeđenja”, rekao je Mektić za Al Jazeeru.

OPŠIRNIJE U VIJESTIMA DANAS U 12 SATI…

Izvor: Al JazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime