Ekshumacija i reekshumacija u Prijedoru i Potočarima: Istražitelji u Jakarinoj kosi našli dinamit

0
18

ekshumacija-i-reekshumacija-u-prijedoru-i-potocarima-istrazitelji-u-jakarinoj-kosi-nasli-dinamit_1438031344Srebrenica, Prijedor – Institut za nestale osobe BiH jučer je nastavio ekshumaciju u sekundarnoj grobnici na lokalitetu Jakarina kosa, na području Prijedora.

Prema informacijama iz Instituta, do sada je nađena značajna količina posmrtnih ostataka, ali će se tek po okončanju ekshumacije znati tačan broj nađenih, ubijenih Prijedorčana.

Prema inicijalnim procjenama, grobnica Jakarina kosa trebala bi skrivati još oko 200 novih žrtava, a njihovo ekshumiranje trajat će između dva i tri mjeseca.

Urušavanje zemlje

– Radi se o izuzetno kompleksnom procesu, s obzirom na to da se ovdje radi o rudničkom kopu, u koji su pripadnici srpskog agresora od 1. do 10. jula 1993. godine dovozili posmrtne ostatke koji su ranije bili pokopani u Tomašici i ovdje ih minirali i zakopavali duboko u zemlju. U jednom dijelu je i cijelo brdo urušeno, te je ogromna količina zemlje prekrila ostatke i do njih je vrlo teško, ali i opasno doći, kazao nam je šef područnog odjeljenja Instituta za nestale osobe BiH Mujo Begić.

Tokom ove posljednje ekshumacije, koja je započela prošle sedmice, ekipe na terenu su pored posmrtnih ostataka pronašle i neeksplodirani dinamit, kojim su četnici urušavali zemljište, ali i namjerno uništavali posmrtne ostatke.
– Sve se to radilo iz razloga zbog kojeg su i širom BiH grobnice prekopavali po nekoliko puta – cilj je bio uništiti posmrtne ostatke, odnosno maksimalno onemogućiti njihov pronalazak i spajanje, dodao je Begić.

Sekundarna grobnica Jakarina kosa samo je jedna od grobnica u koju su premještana tijela ubijenih Prijedorčana, koji su prvo bili ukopani na Tomašici, najvećoj masovnoj grobnici na području cijele Evrope. Ovogodišnja ekshumacija na lokalitetu Jakarine kose je treća u posljednjih 14 godina. Prva ekshumacija je rađena 2001. godine, kada su iz grobnice ekshumirana 373 nekompletna tijela, dok je druga rađena nekoliko godina poslije.

– Teško je sa sigurnošću reći zbog čega se ovdje vraćalo tri puta. Možda su prve informacije bile nekvalitetne, a možda je u pitanju nešto drugo. Ono što je sigurno jeste da se moralo, što evo pokazuju i posljednje ekshumacije, tražiti kvalitetnije i iskopavati pažljivije i temeljitije. Da je tako rađeno, ne bismo se morali vraćati tri puta u Jakarinu kosu, a i porodice žrtava bi ranije saznale istinu o svojim najmilijima, kazao nam je Begić.

Institut za nestale osobe BiH jučer je nastavio i sa reekshumacijom posmrtnih ostataka u Memorijalnom centru Potočari i reasocijacijom novonađenih ostataka sa onim već ukopanim u nekoj od prethodnih 12 kolektivnih dženaza.

Reasocijacija posmrtnih ostataka počela je prošlog utorka, a do danas, računajući i jučerašnjih dvanaest, reasocirano je ukupno 60 posmrtnih ostataka. Do kraja ovogodišnjeg procesa reasocijacije ukupno će biti kompletirano 109 tijela Bošnjaka ubijenih u srebreničkom genocidu.

Obim zločina

Kako nam je kazao istražitelj Instituta za nestale osobe BiH iz Srebrenice Sadik Selimović, postupak reasocijacije se odvija nesmetano, te ni velike temperature ne usporavaju ovaj četvrti proces reasocijacije.

– Idemo onako kako smo i planirali. Svaki dan objedinimo nove posmrtne ostatke, spojimo sa dvanaest već ukopanih tijela, tako da do danas imamo ukupno spojenih šezdeset tijela. Nema nikakvih smetnji ili poteškoća, jer se ovdje, nažalost, radi o rutinskom zadatku, koji radimo s maksimalnom pažnjom i poštovanjem prema žrtvama, kazao je Selimović.

Ovogodišnja reasocijacija je četvrta u posljednjih 13 godina, a okončat će se 31. jula. Po završetku ovogodišnjeg procesa reasocijacije, ukupan broj tijela kojima su dodavani novonađeni posmrtni ostaci iznosit će 330. Selimović predviđa da će ovakvih reasocijacija biti sve više, s obzirom na vrstu i obim zločina nad Bošnjacima Srebrenice, kao i praksu stalnog premještanja posmrtnih ostataka iz jedne u drugu grobnicu.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime