Eko život iz Tuzle gradi ‘zeleni otok’ u Bugojnu

0
4

eko-zivotTuzla, Bugojno – Članovi novog ovlaštenog bh. operatera sistema za postupanje ambalažom i ambalažnim otpadom „Eko život“ iz Tuzle prošle sedmice boravili su u Bugojnu, gdje su  sa predstavnicima lokalnih vlasti  dogovorili postavljanje tzv. “zelenog otoka” u ovoj općini.

Sastanku u Bugojnu, uz predstavnike “Eko života”, prisustvovali su Azra Karabeg, pomoćnica načelnika općine Bugojno, Dina Mešan, stručni saradnik za komunalne djelatnosti, Radmila Dundović, komunalni inspektor i inspektor zaštite i okoliša Općine Bugojno, te v.d. Javnog komunalnog društva “Čistoća” Edina Kokić-Čehaja.

Tema sastanka bio je pilot projekat koji bi trebao biti realiziran do polovine mjeseca juna, a partneri “Eko života” u njegovoj implementaciji bit će  lokalna firma  “Eko forma” iz Bugojna,  kao i članovi Javnog komunalnog preduzeća koji će se, također, uključiti u njegovu koordinaciju.

Ovaj projekat predviđa implementaciju  tzv. reciklažnog dvorišta koje se sastoji od kontejnera za razdvajanje različitog ambalažnog materijala i koje će  biti postavljeno  u okruženju Kulturno- sportskog centra u Bugojnu.

“Radi se o četiri kontejnera u različitim bojama, sa oznakama u koji kontejner se odlaže koja vrsta  materijala, a to  su papir, plastika, staklo, metal i višeslojna ambalaža”, pojasnila je Lidija Tomić, direktorica „Eko života“

Cilj ovog projekta je jačanje društvene svijesti o odgovornom zbrinjavanju otpada,  kao i podizanje općih ekoloških standarda u Federaciji BiH, te  infromiranje javnost o značaju sakupljanja, selektiranja i ponovnog iskorištavanja otpada na ekološki najkorisniji i najprihvatljiviji način.

Projekat će biti propraćen i nizom edukativnih sadržaja.

“Odgovorno postupanje otpadom podrazumijeva preventivno djelovanje na njegovo nastajanje uvođenjem čistijih tehnologija, zatim, njegovo sakupljanje, nakon čega se on selektivno razvrstava,  distribuira i prerađuje kako bi se ponovo koristio, energetski iskorištavao i odlagao na propisna mjesta”, napominje Lidija Tomić .

Pri tome treba imati u vidu da se otpad dijeli na opasni i neopasni, te je stoga, osim nemjerljivih ekoloških beneficija koje donosi čistija životna sredina, kao i industrijskih i ekonomskih dobiti, primarni razlog ovakvih i sličnih akcija podizanje svijesti građana o savjesnom postupanju i upravljanu otpadnim materijalima , zaštita našeg zdravlja, ali i opće blagostanje.

Nakon Bugojna, “Eko život” će posjetiti i mnoge druge gradove u Federaciji BiH, gdje će nastaviti sa novim aktivnostima zbrinjavanja otpada i odgovornog odnosa prema našoj okolini i prirodi uopće.

(ekapija.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime