Eko forum Zenica podnio tužbu protiv resornog federalnog ministarstva

0
1

Zenica – Eko forum Zenice jučer je Kantonalnom sudu u Sarajevu podnio tužbu protiv resornog federalnog ministarstva zbog okolinske dozvole, izdate pogonu Čeličana ArcelorMittala Zenica, 16. novembra 2015. godine, rečeno je na današnjoj press konferenciji.

Dozvola je izdata uprkos uvjeravanjima iz resornog federalnog i kantonalnog ministarstva te gradske uprave da do toga neće doći, da će biti zamijenjena integralnom dozvolom za sve Mitalove pogone.

Zauzvrat, mi smo trebali odustati od tužbe. Međutim, uvidjevši da su to samo prazna obećanja, odlučili smo podnijeti tužbu,ukazao je Samir Lemeš,predsjednik Eko foruma.

Gradske vlasti su, izgleda, odustale od pokretanja upravnog spora, jer tek na jučerašnjoj sjednici Gradsko vijeće je dalo ovlaštenje Gradonačelniku Zenice za to. Mislimo da je to prekasno, s obzirom da u okolinskoj dozvoli stoji kako na nju nema pravo žalbe, a i rok za pokretanje upravnog spora ističe danas.

Čisto sumnjamo da će gradske vlasti išta poduzeti po tom pitanju. Zato mi u tužbi tražimo proglašenje ovog rješenja nevažećim i da se obnovi postupak po zakonu, jer ni jedna naša primjedba nije uvažena, nema mjera disciplinovanja zagađivača, zbog čega strahujemo da i narednih pet godina federalna inskecija neće imati mehanizme djelovanja, a federalna ministrica će se prema ArcelorMittalu nastaviti ponašati kao Deda Mraz, a ne kao strog roditelj, naglasio je Lemeš.

– Ova godina je najgora s aspekta zagađenja i zdravlja građana. Zdravlje je direktno vezano za stanje okoliša. Da ne bi postali rekorderi po broju dana provedenih u prekomjernom zagađenju sredine, insistiramo na okolinskim dozvolama koje će biti učinkovite, a ne svrha same sebi i zagačivačima, tražimo odgovornost, istakao je dr. Harun Drljević, član Upravnog odbora Eko foruma.

(kaportal.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime