Egipatski ministar vakufa poručio da je spreman stati u prve borbene redove u odbrani Egipta u Libiji

0
0

Gostujući u emisiji ”Na moju odgovornost”, koja se emituje na satelitskom kanalu ”Sada Elbalad”, a koju vodi novinar Ahmed Musa, egiptaski ministar vakufa, dr. Muhamed Muhtar el-Džumu’a, nakon što se posebno zahvalio, kako je rekao, časnim egipatskim novinarima i medijima, a posebno Ahmedu Musi, zbog njegovog nepokolebljivog stava prema domovini, rekao je: ”Junački stav predsjednika Abdul-Fettaha el-Sisija o libijskom pitanju ostat će zabilježen u historiji. Stoga, posebnu počast treba odati egipatskom parlamentu što nije iznevjerio Egipćane u svojoj odluci o odbrani Libije.”

Govoreći o egipatskoj vojsci, on je rekao: ”Pravovjerna egipatska vojska štiti, a ne napada. Međutim, ona je plamen koji spaljuje svoje neprijatelje i agresore. Egipat je zaštitni zid koji kvari planove o podjeli regije.”

Pojašnjavajući da se egipatska država suočava sa ozbiljnim izazovima izdajnika i mešetara, ministar vakufa je rekao: ”Spremni smo biti u prvim borbenim redovima u odbrani domovine i ne bismo se trebali baviti ličnim pitanjima i problemima u današnje vrijeme, pogotovo jer smo u stvarnom sukobu. Lični i pojedinčani problemi moraju se zanemariti kako bi smo stali uz Egipat i egipatsku vojsku.”

Parlament Egipta jučer je odobrio razmještanje trupa izvan države nakon što je egipatski diktator Abdel Fattah el-Sisi zaprijetio vojnom akcijom protiv vojnih snaga u susjednoj Libiji koje imaju podršku Turske.

„Ako se Egipat umiješa u krizu u Libiji, on će brzo i dolučno promijeniti situaciju na vojnom planu. Egipatska vojska jedna je od najjačih u regionu i Africi“, rekao je Al-Sisi.

Egipatski diktator se prije nekoliko dana sastao sa predstavnicima libijskih plemena.

Do susreta je došlo u okviru konferencije „Egipat i Libija:jedan narod i jedna sudbina“.

„Ući ćemo u Libiju na vaš zahtjev i otići odatle kad vi kažete“, rekao je Sisi predstavnicima libijskih plemena.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog vijeća šeika i starješina libijskih plemena rekao je ranije da vijeće podržava poziv nelegalnog libijskog parlamenta da se oružane snage Egipta umiješaju u libijsku krizu.

Parlament koji ima vlast na istoku Libije je prije dva dana dao dozvolu egipatskoj vojsci da se umiješa u libijski sukob. U saopštenju se navodi da egipatska vojska ima pravo da se umiješa da bi zaštitila sigurnost i Libije i Egipta ukoliko smatraju da postoji direktna prijetnja.

U Libiji traje sukob između međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara.

Izvor: saff.ba

The post Egipatski ministar vakufa poručio da je spreman stati u prve borbene redove u odbrani Egipta u Libiji appeared first on Islam PRESS.

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime