Egipatski milijarder nastoji kupiti ostrvo na Mediteranu za izbjeglice

0
2

Egipat – Egipatski milijarder Nagib Saviris, kršćanin porijeklom, je ponudio da kupi ostrvo od Grčke ili Italije i razvije ga kako bi primilo na stotine hiljada izbjeglica koje bježe iz Sirije.

Svoju inicijativu ovaj tajkun je prvo objavio na Twitteru.

“Grčka ili Italija mi prodaju ostrvo, proglasit ću njegovu nezavisnost i primiti imigrante i pružiti im posao gradeći njihovu novu domovinu”, napisao je on.
Više od 2.300 osoba se utopilo u moru pokušavajući da stigne do Evrope od januara ove godine a većina od njih su Sirijci koji su pobjegli od gotovo petogodišnjeg sukoba u njihovoj zemlji.

Saviris je kazao u televizijskom intervjuu da će pristupiti vladama Grčke i Italije sa svojim planom.

Na  pitanje novinara AFP-a da li vjeruje da njegov plan se može sprovesti on je kazao: “Naravno da je moguće”.
“Imate na desetine napuštenih ostrva i koja mogu primiti na stotine hiljada izbjeglica”.

Saviris je kazao bi grčko ili italijansko ostrvo koštalo između 10 i 100 miliona dolara ali je odao da je glavna investicija ulaganje u infrastrukturu.
Tu bi bila ‘privremena skloništa za smještaj ljudi, onda zatim treba početi sa zapošljavanjem ljudi izgradnjom stambenih objekata, škola, univerziteta, bolnica.
“I ukoliko se stvari poboljšaju ko god želi da se vrati u svoju domovinu će se vratiti”, kaže Saviris, čija porodica posjeduje popularno odmaralište El Guna obalama Crvenog mora.
On je priznao da bi se takav plan mogao suočiti sa izazovima, uključujući poteškoću ubjeđivanja Italije ili Grčke da prodaju ostrvo itd.

Ali oni koji tu pronađu utočište bit će tretirani kao ‘ljudska bića’, kazao je on. “Sada se tretiraju kao stoka”.
Saviris je izvršni direktro Orascom TMT, operatera mobilnih telefonskih mreža u velikom broju bliskoistočnih i afričkih zemalja uz Koreju, kao i podvodnih komunikacijskih mreža.
On također posjeduje i egipatski televizijski kanal.

Ovaj kontraverzni kršćanski egipatski milijarder je jedan od glavnih finansijera i inspiratora vojnog udara na legitimnog predsjednika Muhammeda Mursija kao i brojnih anti-islamskih aktivnosti liberalnog i sekularnog sektora u Egiptu.

Ovaj plan skoro da nema nikakvih realnih šansi, a i ako bi ih imao predstavljao bi samo nastojanje da se stvori kolonija robova koji bi raduli za interese njegove finansijske imperije.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime