Egipatski džudista odbio da se rukuje sa izraelskim džudistom nakon borbe

0
12

Egipat – Jedan od najosjetljivijih političkih i društvenih odnosa u današnjem svijetu je odnos između Izraela i arapskog svijeta, zbog očitih razloga.

Prije nekoliko dana libanski tim, koji predstavlja Liban na Olimpijskim igrama u Brazilu, odbio je da putuje istim autobusom sa izraelskim sportistima. Nešto slično prije nekoliko dana uradila je i džudistkinja iz Saudijske Arabije koja je odbila da se takmiči sa protivnicom iz Izraela, a danas je egipatski džudista odbio da se rukuje sa izraelskim džudistom.

Ranije ove sedmice, Egipćani su na društvenim medijima pokrenuli kampanje za i protiv borbe protiv Izraelca. Jedni su upućivali kritike Islam eš-Šihabiju zbog njegove odluke (čitati primoranosti od strane vlade Egipta iako je prethodno izjavio da se neće boriti) da se bori protiv Izraelca Or Sassona. Dok su drugi poručivali eš-Šihabiju da ‘pobjedi cionistu’.

U četvrtak, Mataz Matar, voditelj eš-Šark televizije je pozvao eš-Šihaba da se povuče iz borbe. “Moj sinko, čuvaj se, nemoj da te prevare, ili da prevariš sebe misleći da ćeš boreći se protiv izraelskog džudiste pobijediti ga i usrećiti Egipat”, kazao je on dodajući “Egipat će plakati, Egipat će biti tužan i na tebe će gledati kao izdajnika i u očima naroda bit ćeš onaj koji normalizuje odnose sa Izraelom”.

Egipatski olimpijski odbor je kazao da se eš-Šihabi trebao pridržavati sportskih vrijednosti nakon što je izgubio od izraelskog protivnika.
“Eš-Šihabiju je naloženo da se ponaša u skladu s načelima i standardima sporta tokom njegove borbe protiv izraelskog džudiste”, naveo je Odbor u saopćenju.

“Ono što se dogodilo nakon borbe je individualni čin egipatskog džudiste”.

Eš-Šihabi je poražen samo nakon minutu ipo borbe. Nakon dva bacanja na pod, el-Šihabi je ostao ležati na leđima na trenutak prije nego što je ustao pored Sassona, ispred sudije. Kada je Sasson pružio ruku, el-Šihabi se povukao, odmahujući glavom i ne dozvoljavajući da ga izraelski džudista dotakne.

Sudija je onda pozvao eš-Šihabija da se vrati na tatami i naredio mu da se nakloni što je ovaj odbio odmahujući glavu.
Eš-Šihabi je odbio da kasnije komentariše svoj postupak.

Međunarodni džudo savez je izjavio da sama činjenica da su se dvojica džudista takmičila predstavlja veliki znak napretka.
“Ovo je već veliki napredak da arapske zemlje prihvate da se bore s Izraelom”, kazao je glasnogovornik Nicolas Messer u e mailu. On je kazao da nije obavezno rukovati se, ali da je naklon obavezan.

Messner je kazao iako se na kraju eš-Šihabi naklonio ‘njegov stav će biti razmatran nakon igara kako bi se vidjelo da li će se poduzeti bilo kakva dalja akcija”.

Glasnogovornik izraelske vlade opisao je egipatskog džudistu kao “ekstremnog”. On je na svom Twitter profilu napisao: “Čestitam Or Sassonu koji je pobijedio egipatskog džudistu Islama eš-Šihaba. Sport nije polje za politiku i ekstremizam.”

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime