Egipat steže obruč oko Gaze: Ribogojilištima protiv tunela

0
1
egipat-stee-obru-oko-gaze-ribogojilitima-protEgipat, Palestina – U nastojanjima da zatvori i posljednje preostale podzemne prekogranične tunele koji vežu palestinsku enklavu sa sa Egiptom, egipatski vojni buldozeri su započeli sa iskopavanjem ogromnih rovova, od kojih će navodno nastati ribogojilišta.
Hamas je optužio egipatskog predsjednika Abdel Fettaha es-Sisija da će ovim činom samo dodatno izolirati ionako blokirani Pojas Gaze. Mušir el-Masri, jedan od zvaničnika ove palestinske organizacije, kazao je da novi projekat više liči na “stezanje obruča opsade oko Gaze,” te je dodao da Egipat “ne bi trebao upadati u zamku i pristati na politiku opsadu, istu onu koju provodi Izrael.”
Tuneli iz Gaze ka Egiptu korišteni su za prenošenje osnovnih životnih potrepština i građevinskog materijala. Pojas Gaze je pod izraelskom, ali i egipatskom blokadom, sve od 2007. godine, kada je na vlast došao Hamas.
Nakon državnog udara i zbacivanja sa vlasti prvog demokratski izabranog predsjednika Egipta – Muhameda Mursija, na kojeg se gledalo kao ključnog saveznika Hamasa, na vrhovno upravno mjesto u Egiptu je došao Abdel Fettah es-Sisi, što se loše odrazilo po palestinske susjede.
Egipat je od Sisijevog udara krenuo u akciju uništavanja tunela, navodno u sigurnosnoj kampanji zbog napada na sjevernom dijelu Sinaja.
Kampanja je aktivno krenula u oktobru 2014. godine, nakon bombaškog napada u kome je poginulo 30 egipatskih vojnika. Egipat je započeo sa izgradnjom tampon zone uzduž granice s palestinskom enklavom, a tom prilikom su srušene stotine kuća i deložirane hiljade porodica. Vlada Arapske Republike je optužila Hamas za napad, što je palestinski pokret kategorično odbio.
Od februara 2015., do danas, egipatska vojska je uništila 285 palestinskih punela. Ovom akcijom žele trajno uništiti ostatak tunela.
Uzduž granice ukupne dužine 14 kilometara, egipatske vlasti će izgraditi “18 farmi za uzgoj ribe” u kojima će gajiti cipola i škampe. Njihov je cilj napraviti vodenu barijeru, preko koje se neće moći kopati tuneli u budućnosti.
Raniji plan izgradnje vodenog kanala je napušten, iz razloga što su istraživanja pokazala da bi puštanje vode u njih poplavilo cijelu granicu.
S ovom akcijom je došlo i do znatnog poskupljenja robe u Pojasu Gaze. Šverceri iz Gaze su već spremni i za kontra-mjere. Jedan od njih je za agenciju AP izjavio da će nabaviti moćne pumpe za vodu, kako bi se zaštitili od eventualnog potapanja tunela.
Subhi Radwan – načelnik Refaha – opštine koja graniči sa Egiptom, kazao je da će puštanje morske vode u ove kanale uticati i na izvore iz kojih se Gaza napaja pitkom vodom, ali je egipatska vojska negirala njegove tvrdnje. Radwan je takođe kazao da bi ribogojilišta mogla uzrokovati kolaps kuća na palestinskoj strani granice.
“Pozivamo našu braću u Egiptu da obustave radove koji će ugroziti narod u Gazi. Gaza ima već dovoljno problema: rat, opsadu i tešku ekonomsku situaciju,” poručio je Radwan.
(AA)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime