Ef. Smajkić i Taljić dobitnici nagrade “Muradif Ćato”

0
63

news-2014-March-smajkic_merhamet_906534580Mostar – Fondacija “Muradif Ćato”, osnovana u okviru HO “Merhamet” MDD, odlučila je da nagrade “Muradif Ćato” za 2013 godinu dodijeli poznatom bh. književniku Isnamu Taljiću i donedavnom mostarskom muftiji Seidu ef. Smajkiću.

Naime, Upravni odbor “Merhameta” odluku o dodjeljivanju nagrade Taljiću donio je zbog zasluga kojima je ovaj pisac svjetskog glasa doprinio očuvanju bosanskog jezika, kulture i identiteta Bošnjaka.

Nagrada mostarskom muftiji ef. Smajkiću dodijeljena je kao neumornom borcu za očuvanje države BiH, za prava Bošnjaka i njihovog identiteta.

Taljić je, po mnogima, najbosanskiji i najbošnjačkiji pisac, a nagradu je dobio povodom romana “Opet ćemo se vidjeti ispod crvene jabuke”.

– Drago mi jeda sam ja dobio ovu nagradu radi pisanja mog književnog opusa koji je sav o Bosni i o Bošnjacima. Mislim da je to bitno posebno u ovom vremenu kada je Bosna u svojoj historiji možda od najtežih situacija, i kasda je Bošnjački narod pred nestankom. Dodjeljivanje ovakvih priznanja i manifestacija doprinose borbi za opstanak Bosne i Bošnjaka – kazao je Taljić.

U najtežem periodu ef. Smajkić, kako je istaknuto, bio je potpredsjednik “Merhameta” u Mostaru, zbog čega mnogi njegovu ulogu u tom periodu smatraju historijskom.

Nakon rata, maksimalno se založio da se u Mostaru otvori Karađoz – begova medresa, a njegova zasluga ogelda se i u otvaranju katedre islamske pedagoške akademije u Mostaru.

– Ovih dana završio sam svoju muftijsku karijeru nakon 44 službe u Islamskoj zajednici (IZ). Moj život bio je opredjeljen na misiju dobra. mira, na uspostavi jedne plodne komunikacije zasnovane na razumjevanju i toleranciji. U svom radu nisam priželjkivao nikakvu nagradu. Mi imamo motiv i nijet da služimo interesima dobra, a da se suprotstavljamo negativnim tendencijama. Nastojao sam da čitav svoj život potrošima u tom smjeru, a ova nagrada je kao kruna moga rada nakon četiri decenije provedene u službi Islamske zajednice. Kroz svoj rad borio sam se za univerzalne ideale, slobode, ljudskih i vjerskih prava – kaza je ef. Smajkić.

 

Dosadašnji dobitnici nagrada Fondacije “Muradif Ćato” bili su prvi predsjednik Predsjedništva BiH rahmetli Alija Izetbegović, Amor Mašović, “Preporod”, Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” i “Žene – žrtve rata”, Adil Zulfikarpašić, Muhamed Filipović, Fata Orlović, prof. dr. Smail Čekić Dževad Karahasan i Edhem ef. Čamdžić, i mnogi drugi istaklao je direktor “Merhameta” Hajrudin Šahic.

 

Vakif Muradif Ćato, Livnjak koji živi i radi u Njemačkoj prisustvovao je današnjoj dodjeli narade u Unitiku u Sarajevu, književniku Taljić i ef. Smajkiću.

– Moj otac je sve što je imao višta i što nije pošteno zaradio poklonio. Ja nisam nijedan novac pošteno zaradio, a poklonio sam ga. To znači ad sam radio 20 sati, a trebao sam osam. Dakle, onih 12 sati nekome sam ukrao, e taj višak novca je u jednom smislu ukraden novac, zato sam ga poklonio onima kojima je potreban. Da sam ga zadržao za sebe to bi bio veliki haram. Dakle, ja što zaradim na hajr dajem. Imam penziju od koje živim, a ono što zaradim od svog rada podjelim – kazao je Ćato, po kojem ova Fondacija i nosi ime.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime