Ef. Kavazović: Mi smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci

0
108

Rezultat slika za Ef. Kavazović: Mi smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci

Sa minbera Islamskog kulturnog centra Bošnjaka u Berlinu, gdje je danas predvodio džumu, reisu-l-ulema je ukazao da se mijenjaju vremena i uvjeti života.

“Porodice i zajednice se dijele, raseljavaju i udaljavaju. Na okupu ih još drži svijest o zajedničkoj pripadnosti vjeri, porijeklu, jeziku, kulturi i tradiciji. Džemat je najvažniji temelj našeg zajedništva, bratstva i narodnog osjećaja. On je domovina našoj vjerskoj tradiciji i narodnom osjećaju, kao što je srce dom vjeri, i onda kada smo daleko od naše domovine”, rekao je reisu-l-ulema.

On je ocijenio da je džemat u Berlinu jedan od najvažnijih van BiH, zbog čega je i odgovornost njegovih džematlija veća.

“Jer, oni najvažniji, najsnažniji i najizrasliji imaju odgovornost više za hod zajednice. Njihovo ponašanje ne može biti sebično, već strpljivo i trpljivo, pravedno, sračunato i odmjereno. Allah nas nije zadužio da se brinemo o kiši i suncu, niti o rođenju i smrti, već o sebi, svom bratu i sestri, o narodu, džematu i zajednici”, poručio je reisu-l-ulema.

Poručio je da on i zajednica u BiH i Zapadnoj Evropi od ovog džemata očekuju da bude zaštitnik jedinstva našeg naroda i naše Islamske zajednice.

“Mi imamo našu Zajednicu, domovinu BiH, naše porodice i jedni druge. Među nama ima i onih koji gledaju samo na dio koji pripada cjelini, ali ne i na cjelinu. Oni misle da su lokalni identiteti najvažniji. Međutim, ako smo ummet, a jesmo, onda smo muslimani, a ne nikakve selefije ili halefije; ako smo narod, a jesmo, onda smo Bošnjaci, a ne Sandžaklije, Krajišnici, Podrinjci i Hercegovci”, dodao je on.

Kao muslimani, smatra reisu-l-ulema, polažemo povijesni ispit pred Stvoriteljem za suživot i toleranciju među ljudima i narodima, na principima međusobnog poštovanja i povjerenja.

“To je naša obaveza i zavjet dat Bogu koji nas je od jednog čovjeka i jedne žene stvorio i na narode i plemena nas podijelio da se upoznajemo, sarađujemo i ispomažemo”, kazao je reisu-l-ulema i pozvao na odgovornost za riječi i djela.
Bošnjake u Njemačkoj pozvao je da budu korisni i dobri građani države u kojoj žive i da se okite vrlinama islamskog ahlaka.

“Ranije generacije muslimana nisu nikome islam omilile vazovima, a pogotovo ne jalovim raspravama o sporednim pitanjima. Naši dobri preci su islam predstavljali svojim djelima i postupcima, svojim islamskim ahlakom i moralom”, naglasio je reisu-l-ulema Kavazović i poručio muslimanima da im porodica i zajednica, poslije vjere u Boga, trebaju biti na drugom mjestu.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović hutbu je održao u Islamskom kulturnom Bošnjaka u Berlinu, u kojem će u nedjelju, 28. septembra, prisustvovati obilježavanju 30. godišnjice njegovog osnivanja.

Osim njega, planirano je da se prisutnima na ovom događaju obrati i muftija za Zapadnu Evropu i glavni imam Islamske zajednice (IZ) Bošnjaka u Njemačkoj Osman ef. Kozlić.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime