Edukacija hadžija Tuzlanskog i Sarajevskog muftijstva

0
27

Tuzla, Sarajevo – Ured za hadž Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u okviru svojih planskih aktivnosti je 29. avgusta, subota u 10:00h je u džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli organizirao edukaciju hadžija sa područja Tuzlanskog muftijstva, sa kojeg će inša-Allah hadž u tekućoj godini obaviti 235 hadžija i hadži-hanuma.

Edukaciji je prisustvovao Sead ef. Seljubac, pomoćnik muftije tuzlanskog  za vjersko djelovanje i obrazovanje, Rahmanović hfz. Ahmed, imam džamije kralja Abdullaha, vodiči sa području Tuzlanskog muftijstva: Hrustanović Ahmed ef., Karić Sedin ef., Mukanović Muradif ef., Softić Džemal ef. i Zaketović Alija, Terzić dr. Zijad, ljekar u Medicinskoj ekipi na hadžu u 2015. godini i Mujezinović Jasmina, šerijatski konsutant za hadžinice na hadžu u 2015. godini.

Ašere je na početku programa proučio Rahmanović hfz. Ahmed. Potom se prisutnim hadžijam obratio Sead ef. Seljubac, koji je prenio selame muftije tuzlanskog i hadžijama zaželio hairli put i kabul hadž.

Safet ef. Karahmetović, član tehničke podrške na hadžu u 2015. godini je govorio o propisima hadža i tehničkim dateljima vezanim za ovogodišnju organizaciju hadža.

Dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar na hadžu u 2015. godini je govorio o medicinskim aspektima organizacije hadža i hadžijama uputio praktične medicinske savjete.

Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž je govorio o fadiletima hadžskih obreda i  nekim tehničkim detaljima ovogodišnje organizacije hadža.

Na kraju su hadžije imale priliku postaviti pitanja, na koja su dobili adekvatne odgovore.

Potom je uslijedila podjela knjige „Hadž – upustva i savjeti“, kofera, prsluka, okovratnih novčanika, mahrama i torbi za obuću.

Edukacija hadžija sa područja Sarajevskog muftijstva

Ured za hadž je 30. avgusta, nedjelja u 10:00h u Istiklal džamiji na Otoci, u Sarajevu organizirao edukaciju hadžija sa područja Sarajevskog muftijstva, sa kojeg će inša-Allah hadž obaviti 467 hadžija i hadži-hanuma. Edukaciji su prisustvovali: Delić Rijad, sekretar muftijstva sarajevskog i vodiči sa području Sarajevskog muftijstva: Bahtanović Osman ef., Halilović Nezir ef., Hasani Mustafa ef., Herco Osman ef., Hošić Enver ef., Ibrahimović hfz. Maid ef., Karaman hfz. Jusuf ef., Muzaferija Mahir ef., Purišević Avdo ef., Puška Sabrija ef. i Zukan Abdurahman ef. i Čišija Meliha i Hadžić Gološ Almira, šerijatski konsultanti za hadžinice na hadžu u 2015. godini.

Ašere je na početku programa proučio Ibrahimović hfz. Maid ef.

Potom se prisutnim hadžijama ispred Muftijstva obratio Delić Rijad, sekretar Sarajevskog muftjstva, koji je prenio selame muftije sarajevskog i hadžijama poželio hairli put i da im hadž bude mebrur.

Izet ef. Čamdžić, koordinator vodiča u 2015. godini je govorio o fadiletima hadža i tehničkim dateljima vezanim za ovogodišnju organizaciju hadža.

Ahemed ef. Purdić, član tehničke podrške na hadžu u 2015. godini je govorio o šerijatskim propisima o hadžu i redosljedu hadžskih obreda.

Dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar na hadžu u 2015. godini je govorio o medicinskim aspektima organizacije hadža i uputio praktične medicinske savjete hadžijama.

Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž je govorio o fadiletima hadžskih obreda i  nekim tehničkim detaljima ovogodišnje organizacije hadža.

Na kraju se sa hadžijama vodila korisna diskusija.

Potom je uslijedila podjela knjige „Hadž – uputstava i savjeti“, kofera, prsluka, okovratnih novčanika, mahrama i torbi za obuću.

Edukacija hadžija se inša-Allah 02. septembra, srijeda završava u Muftijstvu vojnom.

Ured za hadž

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime