Edukacija hadžija bihaćkog i banjalučkog Muftijstva

0
27

26 08 2015 edukacija hadzija banja luka bihac

Bihać, Banja Luka – Ured za hadž Rijaset islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u okviru svojih planskih aktivnosti je 22. avgusta, subota, u 11:00h u Sali muftijstva bihaćkog u Bihaću organizirao edukaciju hadžija sa područja Bihaćkog muftijstva, sa kojeg će inša-Allah hadž u tekućoj godini obaviti 148 hadžija i hadži-hanuma. Edukaciji su prisustvovali: Hasan ef. Makić, muftija bihaćki, Nurija Kazaferović, sekretar muftijstva, te vodiči sa području Bihaćkog muftijstva: Hodžić Fikret ef., Hodžić Selmir ef., Kudić hfz. Mehmed i Veladžić Eniz ef.

Ašere je na početku programa proučio Kudić hfz. Mehmed, profesor u Medresi Džemaludin Čaušević u Cazinu. Potom se prisutnim hadžijama obratio Hasan ef. Makić, muftija bihaćki, koji je hadžijama zaželio hairli put i kabul hadž.

Purdić Ahmed ef., član tehničke podrške na hadžu u 2015. godini je govorio o propisima hadža i tehničkim dateljima vezanim za ovogodišnju organizaciju hadža.

Dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar na hadžu u 2015. godini je govorio o medicinskim aspektima organizacije hadža i hadžijama uputio praktične medicinske savjete.

Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž je govorio o fadiletima hadžskih obreda i  nekim tehničkim detaljima ovogodišnje organizacije hadža.

Na kraju su hadžije imale priliku postaviti pitanja, na koja su dobili adekvatne odgovore.

Muftija bihaćki je na kraju programa proučio Ikrar dovu.

Potom je uslijedila podjela knjige „Hadž – upustva i savjeti“, kofera, prsluka, okovratnih novčanika, mahrama i torbi za obuću.

Podne namaz u mesdžidu Muftijstva je predvodio muftija bihaćki, a istom je prisustvovala većina hadžija.

Ured za hadž je 23. avgusta, nedjelja, u 14:00h u sjedištu Muftijstva banjalučkog u Banja Luci organizirao edukaciju hadžija sa područja Banjalučkog muftijstva, sa kojeg će inša-Allah hadž obaviti 23 hadžija i hadži-hanuma. Edukaciji je prisustvovao Fikret ef. Čelenka, glavni imam Medžlisa IZ-e Prnjavor, koji je ove godine po prijedlogu Muftije banjalučkog vodič na hadžu.

Ašere je na početku programa proučio Miralem ef. Avdić.

Potom se prisutnim hadžijama ispred muftijstva obratio Fikret ef. Čelenka, koji je prenio selame muftije banjalučkog i hadžijama poželio hairli put i da im hadž bude mebrur.

Safet ef. Karahmetović, član tehničke podrške na hadžu u 2015. godini je govorio o šerijatskim propisima o hadžu i redosljedu hadžskih obreda.

Dr. Merim Omerhodžić, glavni ljekar na hadžu u 2015. godini je govorio o medicinskim aspektima organizacije hadža i uputio praktične medicinske savjete hadžijama.

Nezim Halilović, rukovodilac Ureda za hadž je govorio o fadiletima hadžskih obreda i  nekim tehničkim detaljima ovogodišnje organizacije hadža.

Na kraju se sa hadžijama vodila korisna diskusija.

Potom je uslijedila podjela knjige „Hadž – upustva i savjeti“, kofera, prsluka, okovratnih novčanika, mahrama i torbi za obuću.

Edukacija hadžija se u toku sedmice inša-Allah nastavlja u Goraždu i Mostaru, a preko vikenda Tuzli i Sarajevu.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime