Edin Smajić, načelnik Općine Vogošća: U kapitalne projekte uložićemo 3,3 miliona KM

0
6

 Problem su i klizišta

Vogošća – Aktivnosti Općine Vogošća i ove godine biće usmjerene na stvaranje što boljih uslova života stanovništva. Ulagat će se u saobraćajnice, vodovodnu i kanalizacionu mrežu, javnu rasvjetu, sanaciju klizišta i sve druge bitne stvari za stanovnike ove općine.

Budžet Općine je od 8.992.000 KM, od čega su 3.300.364 KM planirane za kapitalne projekte. Načelnik Općine Edin Smajić nada se da će aktivnostima u skladu sa nadležnostima i apliciranjem kod nadležnih nivoa vlasti, nevladinih organizacija i drugih obezbijediti veće prihode budžeta, tako da ukupan iznos ulaganja u kapitalne projekte očekuje u dvostrukom i mnogo većem iznosu od planirana 3,3 miliona KM. Mnogo je značajnih projekata koje planiraju realizovati u ovoj godini.

Prva transverzala

– Najznačajniji projekti su preuzimanje kasarne u Semizovcu, provođenje procedura za zakonito korištenje prostora i objekata u svrhu privrednog razvoja i otvaranje novih radnih mjesta u oblasti proizvodnje, usluga, trgovine, turizma i rekreacije. Sljedeći je izrada projektne dokumentacije i provođenje imovinskopravnih poslova u svrhu izgradnje raskrsnica sa kružnim tokom na ulazu u Vogošću kod hotela Sunce i ulazu u fabrički kompleks UNIS-a. Donošenje regulacionih planova za područja Barica, Ugorsko – Menjak, Uglješići i Donja Jošanica s ciljem blagovremenog i stručnog postupanja u vezi sa projektovanjem Prve transverzale. Također, namjeravamo realizovati projekat izgradnje kanalizacionih sistema u naselju Gornja Jošanica i Hotonj IV vrijedan više od 4.000.000 KM, a aktivnosti će se voditi i na iznalaženju adekvatnih rješenja i projektovanju vodovodnog sistema za naselja koja nisu u sistemu javnog vodosnabdijevanja putem KJKP Vodovod i kanalizacija, te projektovanju kanalizacionog sistema prema planu prioriteta. Ići će se i sa sanacijom postojeće i izgradnjom javne rasvjete, a nastavit ćemo i sa uređenjem riječnih korita Jošanice, Vogošće, Bosne i Ljubine, naveo je Smajić.

Općina Vogošća će, prema njegovim riječima, izdvojiti značajna finansijska sredstva za zimsko i ljetno održavanje, sanaciju i rekonstrukciju postojećih saobraćajnica.

– Prema finansijskim mogućnostima nakon projektovanja i rješavanja imovinskopravnih odnosa, Općina će nastojati uraditi i dio posla na izgradnji novih lokalnih puteva. Odlukom o usvajanju programa prioritetnih projekata u oblasti komunalne infrastrukture za 2016. definišu se konkretne ulice za čiju sanaciju i izgradnju su obezbijeđena sredstva i provodi realizacija tokom cijele godine do isteka građevinske sezone. Najznačajniju pomoć očekujemo od nadležnog kantonalnog Ministarstva saobraćaja, putem Direkcije za puteve, sa kojima smo u prethodnom periodu uspješno i kvalitetno realizovali brojne projekte, istakao je Smajić.

Izgradnja igrališta

Nakon višemilionskih ulaganja u sanaciju klizišta u kojoj su im pomogli Vlada KS-a putem resornih ministarstava i Kantonalne uprave Civilne zaštite, Vlada FBiH putem resornog ministarstva i Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće, UNDP i drugi donatori, Općina ove godine planira nastaviti sa projektovanjem i realizacijom sanacije nekih od klizišta.

– Trenutno su izabrani izvođači i očekujemo da budu uvedeni u radove na sanaciji klizišta Mehtefčić – Ravne u MZ Svrake, Nebočaj 35 u MZ Semizovac, Ugorsko II/21 i Muje Šejte 66 i 120 u MZ Hotonj, kao i nastavak sanacije u Tihovićima u MZ Blagovac – Tihovići. U toku je procedura izbora izvođača, odnosno završetka projektovanja, za klizišta Gora broj 3, Kamenica I broj 13, Ugorsko II/39, Dreskovača, Svrake IV i Kamenica I bb, govori načelnik.

Značajna sredstva Općina će izdvojiti i za rekonstrukciju i popravku postojećih sportskih i dječijih igrališta, a ako im finansijske prilike dozvole, imaju u planu i izgradnju nekih novih dječijih igrališta.

– Općina također planira završiti izgradnju otvorenih sportskih igrališta u naselju Bušća na području MZ Kobilja Glava. Do sada je uloženo 169.926 KM i u realizaciji urađenog značajno su nam pomogla nadležna federalna i kantonalna ministarstva, rekao je Smajić.

(oslobodjenje.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime