Edin Mušić: Moramo naći rješenje za izbore u Mostaru

0
6

Edin Mušić: Moramo naći rješenje za izbore u Mostaru

Mostar – Prvi čovjek hercegovačke SDA Edin Mušić u intervjuu za portal Klix.ba, govoreći o rješenju za izbore u Mostaru, podsjetio je na ranije ponuđeni model kojeg su državnom Parlamentu predložili njegova stranka i SBB u saradnji sa mostarskim Centrom za mir. Taj model je po Mušićevim riječima dobar za Mostar i u potpunosti poštuje odluku Ustavnog suda BIH.

„Mislim da je to bio dobar model koji je potpuno ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH. Dakle, definisao je izbor gradskih vijećnika iz gradskih izbornih područja na način kako je to Ustavni sud BiH tražio, s tim što bi se uvela i centralna zona kao nova izborna jedinica koja je također problematizirana odlukom Ustavnog suda BiH, tu je i prijedlog da se izbor gradonačelnika vrši na poseban način, da ga biraju građani kroz nominaciju gradonačelnika i dva dogradonačelnika te da se onda konačan izbor obavi u Gradskom Vijeću“, kaže Mušić.

Dodaje da je javnosti poznato da do dogovora nije došlo.

„Različita su mišljenja u vezi s tim, počevši od toga da se na dosljedan način treba primijeniti odluka Ustavnog suda BiH (op.a. HDZ BIH) pa do ambicija (op.a. SDA Mostar) da se zajedno sa izbornim pravilima riješi i pitanje uređenja grada Mostara donošenjem statuta“, kaže Mušić.

Na pitanje da prokomentira izjavu predsjednik Gradskog odbora SDA Salema Marića koji je rekao da nije optimističan u vezi s postizanjem dogovora SDA i HDZ-a BiH, Mušić poručuje da je on lično ipak optimista.

„U životu realno posmatram stvari i u ovom slučaju postoji realni optimizam. Mi moramo iznaći rješenja koja bi omogućila da građani Mostara imaju izbore uključujući i reagovanje visokog predstavnika“, zaključuje Mušić.

(Vijesti.ba / Klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime