Ećo Company investira u dodatno obrazovanje, šansa za posao mladim ljudima

0
3

nermanaSarajevo  ̶  Centar za specijalističke edukacije ‘Format’ je centar za neformalno obrazovanje odraslih osoba. Osnovan je u oktobru mjesecu 2012 godine. Inciran je od strane  Ećo Company i podržan programom Prilika Plus kojeg finansira SDC (Švicarska agencija za razvoj i saradnju), piše novinska agencija Patria.

Nastao je kao odgovor na jedan od najvećih problema u drvnoj industriji, a to je nemogućnost educiranja i stručnog osposobljavanja svih kadrova u ovoj branši, počev od stolara, tapetara, lakirera, CNC operatera, CNC programera preko enterijerista i dizajnera, do osoblja srednjeg menadžmenta.

Cilj je lakši pronalazak i rast zapošljavanja, specijalizacija za ona radna mjesta koja su u skladu sa potrebama tržišta, bolja pozicija i veća konkurentnost kroz lični razvoj, nadogradnja znanja i kompetencija kroz dodatno obrazovanje i praktičnu nastavu, povezivanje obrazovnih institucija sa privredom, jaka saradnja između studenata, nezaposlenih, zaposlenih željnih usavršavanja i poslodavaca, objašnjava Suhad Ećo, generalni direktor „Ećo Company“.

Predavači su dugogodišnji, iskusni praktičari, koji su prošli posebne pedagoške i andragoške metode u sklopu Certificiranja po Modelu Prilika Plus.

Centar ima dvije osnovne djelatnosti: edukaciju (stručne obuke, kursevi i seminari) i povezivanje obrazovnih institucija sa realnim sektorom. Format svoj pristup stručnim obukama zasniva na DACUM metodologiji, koja podrazumijeva 4 koraka: DACUM mapu, Curriculum, Izvedbeni program i Testne instrumente. Svaki program podrazumijeva 20 posto teoretske i 80 posto praktične nastave.

Ciklus Obuke za CNC operatera je završen u prošloj godini i svi polaznici dobili su posao u firmi „Ećo Company“.

U sklopu “Programa sufinansiranja pripreme za rad kroz obuku, stručno osposobljavanje i usavršavanje”, kojeg realizira Federalni zavod za zapošljavanje zajedno sa firmom “Ećo Company” i Centrom “Format”, početkom februara 2015. godine započele su stručne obuke za stolara montažera, tapetara ilakirera u drvnoj industriji.

Novim obukama je pristupilo 30 nezaposlenih osoba koje su ispunile određene kriterije obuka. Jedna od polaznika je i Nermana Zulufić iz Ilijaša, koja kaže:

-Ovo je velika investicija u naše dodatno obrazovanje i osposobljavanje za rad i potrebe privrede. Ovdje sam da budem jedna od onih koji će iskoristiti ovu priliku i nakon naučenog i praktičnog rada dobiti posao“, kaže Nermana.

Suhad Ećo poručuje da će nakon ovih i drugih obuka, 70 posto polaznika biti zaposleno u firmi „Ećo Company“ ili neku drugu bh. firmu.

Ono što posebno može radovati mlade, ističe Ećo, jeste da će ovaj model edukacije gdje je veći omjer praktičnog od teoretskog obrazovanja biti primjenjen i u drugim gradovima i državama regiona, jer odgovara privredi i potrebama tržišta.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime