Džinovski plovak u Miljacki – simpatični rad kiparice Lejle Ćehajić

0
8

Sarajevo – Prvi Festival ulične umjetnosti – FUU šarenilom je obojio kišni vikend u Sarajevu. Građani su mogli uživati u umjetnosti direktno predstavljenoj prolaznicima – na pločnicima, trotoarima i trgovima… ali i u sarajevskoj rijeci Miljacki.

Gigantski plovak najprije je zbunio, a potom i izmamio osmijeh prolaznika. Smješten ispod mosta Festina lente, plovak svojim drečavim bojama budi različite asocijacije:

“Velika očekivanja u plitkim uvjetima”, kaže nam u šali Lejla Ćehajić, autorica ovog rada. Akademska kiparica i članica Udruženja likovnih umjetnika BiH džinovski je plovak napravila kao svoj osobni stav prema rijeci Miljacki uz koju stanuje:

“Vjerujte da bih najradije napravila festival umjetnosti na Miljacki. Imam još mnogo ideja za instalacije na ovoj rijeci koju svakodnevno gledam. Kolikogod to izgledalo apsurdno, mnogi ribolovci love ribu iz Miljacke, pa je i njima posvećen ovaj plovak”, kaže umjetnica u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

“Dobro izgleda, u onim fluorescentnim bojama na mutnoj vodi. A može se posmatrati i zabavno, kao preuveličani predmet u svom elementu. Simbolično – gledanje u plovak i čekanje, kao što to rade i ribari”, kaže Lejla Ćehajić.

“Da bismo mogli postaviti džinovski plovak napravljen od stiropora, najprije smo morali dobiti dozvolu od općine”, rekla je Lejla.
Pitali smo kakav je njen stav po pitanju ulične umjetnosti u Sarajevu – zašto je ona važna i zašto su nam potrebni festivali poput Festivala ulične umjetnosti.

“Veoma je bitno da postoje konkretna kreativna kretanja u Sarajevu jer smo postali pasivna i učmala sredina. Današnja mlada generacija mnogo kritizira, mnogo negoduje, a ne znaju ni sami konkretan povod. Čekaju da im država nešto da, a sami nisu baš raspoloženi da rade i kreiraju. Ne vidim mnogo kreacije i rada, zato mislim da bi se češće trebale dešavati slične stvari kao FUU”, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba Lejla Ćehajić.

U ovoj umjetničkoj sezoni, ovu umjetnicu vedrog pogleda na život očekuje rad na pripremi samostalne izložbe u Sarajevu. Želimo joj da se to što prije desi.

Radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime