Džihadska-skupina Džundul-Aksa o IDIŠ-u

0
22

fb1

Šam – Džihadska skupina Džundul-Aksa sastavljena je od 1000-2000 mudžahida i djeluje uglavnom u provinciji Idlib.

Prema aktivistima, ovu skupinu uglavnom sačinjavaju bivši borci Džebhetun-nusre koji su se odvojili od Nusre nakon spora ove skupine sa IDIŠ-om, a ne želeći da učestvuju u tom sporu.

Od svog osnivanja do danas, Džundul-Aksa je bila i ostala sestrinska grupa Nusri, ratujući rame uz rame sa Nusrom kako protiv režima, tako i u obračunima sa prodemokratskim FSA grupama i Kurdima.

Džundul-Aksa je do nedavno bila članica koalicije Džejšul-feth, ali se zbog nekih neslaganja odvojila od ove koalicije prije nekoliko sedmica. Neki aktivisti su izvijestili da se Džundul-Aksa vratila u Operativnu sobu Džejšul-fetha, ali nismo našli zvanično saopštenje ove skupine po ovom pitanju.

Međutim, IDIŠ-ovi aktivisti su u izlasku Džundul-Akse iz Džejšul-fetha vidjeli zgodnu priliku da zatrpaju muslimane tonom neistina i podvala, skoro proglašavajući Džundul-Aksu IDIŠ-ovim tajnim saveznikom.

Odgovoriti na sve neistine IDIŠ-ovih medija je gotovo nemoguće, ali smo odlučili da muslimanima pojasnimo stav Džundul-Akse spram IDIŠ-a, kako bi odagnali konfiziju koju su IDIŠ-ovi mediji napravili u umovima nekih muslimana.

Na zvaničnom Twitter nalogu Džundul-Akse, istom onom na kojem je objavljeno da ova skupina izlazi iz Džejšul-Fetha, 24. oktobra 2015. godine objavljen je proglas u kome se po pitanju IDIŠ-akaže sljedeće:

1. Da Džundul-Aksa vidi IDIŠ-ov “hilafet” nelegitimnim i batilom (neispravnim).

2. Da se Džundul-Aksa Allahu utječe od onoga u što su oni (IDIŠ) upali od tekfira protiv muslimana i nepravednog prolijevanja muslimanske krvi.

3. Da se Džundul-Aksa ne slaže sa njima zbog problema kojeg su oni (IDIŠ) izazvali razdvajajući redove mudžahida, proglašavanja učenjaka nekompetentnima i proglašavanjem prolijevanje krvi (muslimana) dozvoljenim.

4. Da Džundul-Aksa smatra IDIŠ-ove postupke ekstremizmom, zulumom i agresijom.

5. “Odbijanje njihove (IDIŠ-ove) agresije u oblastima u kojima smo mi (Džundul-Aksa) prisutni je naše legitimno pravo. Stoga, mi ćemo braniti sebe i muslimane od njihove (IDIŠ-ove) agresije. Ovo je nezaobilazna šerijatska obaveza (boriti se protiv IDIŠ-a, ako napadne, op.prev.).”

Kompletan proglas je dostupan na zvaničnom Twitter nalogu ove skupine:
https://twitter.com/jond_aqsa4/status/657845897158598656

(putvjernika/facebook.com)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime