Dženaza za 20 Vlaseničana: “Niko od njih nije ispalio metak, a strijeljani su na svirep način”

0
14

Rezultat slika za Dženaza za 20 Vlaseničana: "Niko od njih nije ispalio metak, a strijeljani su na svirep način"

U subotu će Mensur Ferhatović ukopati svoja dva brata Mirsada i Mehu, na mjestu gdje je već ranije ukopao i oca

Na šehidskom mezarju Rakita kod Vlasenice u subotu će biti ukopano 20 nevinih žrtava, koje su u ovom podrinjskom gradu ubijene tokom 1992. i 1993. godine. To će biti 16. kolektivna dženaza na mezarju Rakita, gde je do sada ukopana 371 žrtva.

U subotu će Mensur Ferhatović ukopati svoja dva brata Mirsada i Mehu, na mjestu gdje je već ranije ukopao i oca.

– Niko od njih nije ispalio metak, a strijeljani su na svirep način. Mi znamo ko je to radio, oni hodaju po Vlasenici, a vodio ih je Mićo Kraljević. Oni žive kraj nas, smiju nam se u lice, pokušavaju nas obeshrabriti da ne dolazimo. Ipak, od optužnice protiv Kraljevića sve ih je manje, njegovi jurišnici su pobjegli i sakrili se, ali mi ih znamo – priča Mensur Ferhatović.

On kaže da je telefonski razgovarao s ocem 24. maja 1992. godine i da mu je on tada rekao da oko kuće hodaju komšije s čarapama na glavama.

– Ja sam bio u Rijeci, gdje sam živio od prije rata. Otac mi je rekao da su odveli Mehu i Mirsada, a njega udarili u glavu i onesvijestili. Otac je ostao tu do septembra, kada je Karadžić rekao da se ubijaju muslimani za svakohg ubijenog Srbina tokom napada na Cersku. Nakon toga su pokupili sve stare i postrijeljali – priča Ferhatović.

Žrtve koje će u subotu biti ukopane pronađene su na dijelu magistralnog puta Vlasenica – Han Pijesak, na lokalitetu “Pećine”, kao i na lokalitetu Jelovačka česma. Te dvije lokacije su udaljene jedna od druge oko pet kilometera.

– Ukupno je ubijeno 2.227 muškaraca i 223 žene iz Vlasenice. Od tog broja 103 je bilo maloljetno, a najmlađa među njima je Aida Ahmetović, koja je imala nešto više od godinu i po. Ubijani su i starci, 103 starijih od 70 godina, a među njima i Mujo Begić koji je imao 89 godina. Još tragamo za oko 1.000 Vlaseničana – kaže Mujo Hadžiomerović, predsjednik Organizacionog odbora Kolektivne dženaze u Vlasenici.

Za ratne zločine u ovom dijelu BiH u Hagu je osuđen Dragan Nikolić, zvani Jenki, dok su Predrag Bastah zvani Car i Goran Višković zvani Vjetar osuđeni pred Sudom BiH. Veljko Bašić, nekadašnji upravnik logora Sušica, kroz koji je prošlo više od 8.000 Bošnjaka, oslobođen je odlukom Suda BiH zbog starosti.

– Napokon su pokrenute krivične prijave protiv čelnika nekadašnjeg kriznog štaba u Vlasenici, ali se kasni s glavnim pretresima zbog raznih razloga. Radi se o optužbama za zločin protiv čovječnosti, ali u Vlasenici se dogodio genocid, bez obzira na to što za to nije donesena haška presuda – kaže Hadžiomerović.

Ovo će biti 16. kolektivna dženaza na mezarju “Rakita”. Klanjat će se 20. aprila nakon podne-namaza. Dan prije tabuti ubijenih bit će ispraćeni ispred Komemorativnog centra Tuzla.

– Pozivam sve građane da svojim prisustvom odaju počast našim žrtvama. Tijela ćemo u Memorijalnom centru “Rakita” dočekati oko 19 sati. Protokol na dan dženaze počet će oko 11.30 sati, a imamo čast da će sa nama biti član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović – rekao je glavni imam Medžlisa islamske zajednice Vlasenica Nurdin ef. Grahić.

Izvor:  FaktorBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime