Džemal Bijedić je ubijen jer je želio spriječiti projekt “velike Srbije”

0
1

54ba7a98-d4c4-4b9d-841b-35ebb0765237-razija-i-dzemal-bijedic-718x446BiH  ̶   Bio je političar međunarodnog kalibra, ali čovjek narodnog kova, vjerovatno je najčešći opis Džemala Bijedića, jednog od najistaknutijih bh. političara i nekadašnjeg predsjednika Saveznog izvršnog vijeća bivše SFRJ, od čije pogibije će se sutra navršiti 38 godina.

Džemal Bijedić i njegova supruga Razija poginuli su u avionskoj nesreći sa još šest članova posade, 18. januara 1977. na brdu Inač iznad Kreševa. U nesreći su stradali i njegovi saradnici Zijo Alikalfić i Smajo Hrle, kao i piloti Stevan Leka i Murat Hanić.

Veliki patriota

Bahrudin Bijedić mišljenja je da je njegov amidžić Džemal Bijedić ubijen, odnosno da je bio žrtva snaga koje su htjele reafirmirati takozvanu veliku Srbiju.

– U Beogradu i danas živi pukovnik zrakoplovstva Lazar Vukosavljević, nekadašnji komandant helikopterske baze u Jasenicama kod Mostara. On je na mjesto Džemalovog ubistva došao prvi i zatekao tamo Jovicu Stanišića, kasnijeg šefa Državne bezbjednosti Srbije u vrijeme Slobodana Miloševića. Gledajući u instrumente, Vukosavljević je rekao da visinomjeri i brzinomjeri nisu korektni. Stanišić mu je doviknuo da prekine – kaže Bahrudin.

U vrijeme dok je bio predsjednik Skupštine i obavljao brojne druge dužnosti, Džemal Bijedić puno je radio na afirmaciji BiH u jugoslavenskim okvirima, kao i na afirmaciji muslimanskog nacionalnog identiteta. Bijedić će u historiji naše zemlje ostati zapamćen i kao veliki borac za razvoj privrede, jačanje i promociju Jugoslavije i Pakta nesvrstanih.

Džemal Bijedić bio je jedan od najzaslužnijih što su amandmanima i reformama Ustava iz 1971. godine bh. muslimani kao nacija dobili svoj status u tadašnjoj Jugoslaviji.

Prema mišljenju mnogih intelektualaca i analitičara, Bijedić je bio antifašista, patriota i sposoban političar, koji bi danas dobrodošao zemljama bivše Jugoslavije, i to u svim oblastima, od unutrašnje politike, do ekonomije i međunarodnih odnosa.

Politička biografija

– Bijedić je bio atipičan političar i on se nikako ne može porediti s ovim današnjim. Zašto? Bijedić je pripadao grupi političkih aktivista koji su do kraja vjerovali u ono što rade. Jer mnogi današnji političari ne vjeruju u ono što rade, a Bijedić je bio čovjek koji je vjerovao u ono što radi – govorio je prof. Husnija Kamberović sa sarajevskog Instituta za historiju, autor knjige “Džemal Bijedić – politička biografija”, na promocijama ove knjige.

Obnoviti istragu

Bahrudin Bijedić kaže da ovakvi slučajevi ne mogu zastarjeti i da bi trebalo doći do obnavljanja istrage.

– Nikada nije proveden postupak provjere i istrage da se konačno utvrdi ko ga je ubio. To je velika sramota – ističe Bahrudin.

(Dnevni avaz)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime