Džaferovićeva izjava je nedemokratska, krši duh SDA i politike Alije Izetbegovića!

0
0

sefik-dzaferovic2Sarajevo – Izjava Šefika Džaferovića, potpredsjednika SDA u kojoj je kandidaturu dr. Mustafe Cerića ocjenio kao opasnost za poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, za instituciju reisu-l-uleme i za bošnjački narod, je opasno nedemokratska sa flagrantnom notom kršanja osnovnih ljudskih prava, saopćila je danas Press služba Izbornog štaba dr. Cerića, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP)

– U principu ne komentiramo neodgovorne izjave pojedinaca, ali ova zaslužuje odgovor. Da bismo procjenili težinu Džaferovićevog političkog i moralnog sunovrata, morali bismo znati u kojem kapacitetu je Džaferović dao tu izjavu – navode iz izbornog štaba nezavisnog kandidata.

Ukoliko je, kako kažu, izjavu dao kao jedan od osam potpredsjednika SDA, onda bi to vjerovatno trebao biti politički i moralni stav SDA.

– Međutim, koliko nam je poznato SDA nema odluku da se u njeno ime proglašava bilo koji Bošnjak opasnim zato što koristi svoje demokratsko pravo da bira i da bude biran, pogotovo ne onog koji je dokazao svojim životom i radom da je ponos Bošnjaka. Koliko nam je poznato, SDA nema odluku ni da napada moguće bošnjačke kandidate za člana Predsjedništva BiH. Kao jedan od osnivača SDA dr. Mustafa Cerić zna da se strategijske odluke, zaključci i stavovi stranke SDA donose na najvišim tijelima stranke, kao što su Glavni odbor i Kongres – navedeno je.

Čak i kada bi Džaferović, kako ističu, provjerio svoj stav na Glavnom odboru i Kongresu vjerujemo da savjesno i odgovorno članstvo SDA ne bi podržalo taj njegov nedemokratski stav.

– Ne samo zato što se radi o Bošnjaku koji je obnašao časnu dužnost reisu-l-uleme, nego i zato što to nije u duhu tradicije SDA koju je osnovao i oblikovao rahmetli Alija Izetbegović. Zbog toga mislmo da je Džaferović flagrantno narušio duh SDA, kojeg je rahmetli Alija gradio i ugradio u sve ljude sa osjećajem duhovnosti, moralnosti i odgovornosti za javnu riječ. Rahmetli Alija se nikada nije na ovaj način obračunavao sa svojim političkim protivnicima i konkurentima kao što to sada čini Šefik Džaferović – kažu iz press službe dr. Cerića.

Nadalje, ako je Džaferović dao izjavu u kapacitetu višegodišnjeg člana Parlamenta BiH, onda je “vjerovatno odlučio da na predstojećim izbornim listama svoje visoko plaćeno mjesto, nakon skoro decenijskog parlamentarnog “staža”, ustupi mladim ljudima sa svježijim idejama i djelotvornijim djelima, koji hoće, znaju i mogu otkočiti dugogodišnje parlamentarne blokade u kojima je Džaferović skoro deceniju učestvovao”.

– Izjava Džaferovića ne podsjeća na časnog člana Parlamenta BiH, nego na nižerangiranog stranačkog dužnosnika koji se bori za svoje (ne)zasluženo mjesto unutar stranačke borbe za opstanak. I na kraju, ako je Džaferović izjavu dao u svom privatnom kapacitetu, kao slobodni strijelac, onda je najbolje da sačeka i da svoje mišljenje provjeri na predstojećim izborima kako bismo vidjeli šta će Bošnjaci reći o Džaferivičevoj neprimjerenoj izjavi koja je pri tome ničim izazvana – istaknuto je prenosi NAP.

Press Izbornog štaba dr. Cerića poziva sve kandidate za članove Predsjedništva BiH, sve političke subjekte, da ne koriste radikalnu retoriku,  teške riječi, blaćenje i omalovažavanje bilo koga, “kao što je to počeo da koristi esdeaovac Šefik Džaferović”.

– Mi očekujemo da u jednoj fer i korektnoj utakmici svi zajedno doprinesemo da predstojeća kampanja i izbori proteknu u duhu interesa svih građanki i građana Bosne Hercegovine, kaže se u izjavi Press sužbe Izbornog štaba kandidata bošnjačkog člana za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine dr. Mustafe Cerića, javlja Patria.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime