Džaferović: Skandalozna presuda suda u Beogradu Huseinu Mujanoviću, to nema nigdje na svijetu

0
9
“Za svaku je osudu da srbijansko pravosuđe uopće vodi krivične postupke za navodne ratne zločine protiv pripadnika Armije Republike BiH. Pravosuđe Republike Srbije, koja je izvršila agresiju na BiH, što su činjenice koje je utvrdio Međunarodni sud pravde, kao i Haški tribunal u nekoliko svojih odluka, procesuira one koji su branili BiH u situaciji kada postoji Sud BiH nadležan za takve slučajeve”, naglasio je Džaferović.

Za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH to je potpuna zloupotreba međunarodnog prava od Srbije, jer država koja je vršila agresiju pokušava one koji su branili BiH od te agresije procesuirati za ratne zločine pred svojim pravosuđem.

“To nema nigdje u svijetu i ovo je praksa koja traje dugi niz godina. Sjetimo se raspisivanja međunarodnih potjernica protiv branilaca BiH koji su se našli u trećim zemljama. Sve te zemlje donijele su odluke da procedure vodi Sud BiH”, kazao je.

Napomenuo je i da su trenutno dvije osobe uhapšene dok su ulazile u Srbiju i protiv njih se vode postupci, a BiH je tri puta podnosila zahtjev za ustupanje predmeta i za izručenje i sve je to odbilo srbijansko pravosuđe.

“U pitanju je situacija koja je suprotna međunarodnom pravu i institucije koje su zadužene za primjenu međunarodnog prava morat će se pozabaviti tim pitanjem. To pitanje se mora razriješiti”, smatra Džaferović.

Pozvao je Srbiju da ozbiljno shvati ovu situaciju te da ih izruči BiH kako bi BiH vodila, ako treba, procedure, jer će u protivnom to dodatno usložniti međusobne odnose.

“To je pitanje odnosa prema prošlosti. Srbija se mora suočiti sa činjenicama i vlastitom prošlošću, ali i užasnim greškama Miloševićevog režima, sa činjenicom da je izvršena agresija na BiH i jedino tako možemo ići naprijed”, zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Mujanovića srbijansko pravosuđe tereti da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva 1992. godine. Njega je srbijanska policija uhapsila u julu 2018. na graničnom prijelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije. Od tada je u pritvoru u Srbiji i to će vrijeme biti uračunato u njegovu kaznu.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime