Džaferović otkrio detalje sa sjednice: Rekao sam Dodiku da u ovoj zemlji niko nikome ne može prijetiti

1
44

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović kazao je nakon neodržane sjednice Predsjedništva BiH, na kojoj se trebalo razmatrati imenovanje mandatara za novi saziv Vijeća ministara BiH, da je to urađeno na prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Taj prijedlog su, pojašnjava, prihvatila sva tri člana Predsjedništva, a razlozi zbog kojih nije trebalo ni sazivati vanrednu sjednicu, vjeruje Džaferović, je nepostojanje uvjeta u vezi sa prihvatanjem Godišnjeg nacionalngo programa (ANP).

– Ostavljen je prostor za neki dogovor u narednih nekoliko dana, da se pokuša naći rješenje. Rešenje je dogovor oko slanja ANP-a i imenovanje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, što nije sporna stvar kada je u pitanju politička stranka i kandidat – izjavio je Džaferović.

Dodao je da kod Dodika ne postoji spremnost za poštivanje zakona, što je, naglašava Džaferović, neophodno.

– Svi mi možemo imati različite poglede na rješenja koja danas imamo u BiH, ali dok institucije BiH ne verificiraju druga, važe rješenja koja su danas na snazi i svi ih moramo poštivati, bez obzira da li se sa njima slažemo ili ne – kazao je Džaferović.

Otkrio je Džaferović i detalje razgovora na današnjoj sjednici, prije njenog otkazivanja.

– Gospodin Dodik je kazao da će, ukoliko ne bude dogovora do 5. septembra, biti sazvana Narodna skupština RS-a i da će se tu raspravljati oko saglasnosti za nadležnosti BiH vezane za pitanje odbrane, Visokog sudskog tužilačkog vijeća i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ja sam kazao da u ovoj zemlji niko nikome ne treba da prijeti i niko nikome ne može da prijeti. U ovoj zemlji svi moramo poštivati zakone. To neće biti dobar potez. Naprotiv, bit će vrlo loš i neće moći proizvesti nikakve formalne posljedice zato što su to nadležnosti koje su prenesene sporazumom entiteta i koje je prihvatio Parlament – pojasnio je Džaferović.

Kazao je Džaferović, govoreći o Principima za formiranje vlasti u BiH, da je to dobar sporazum te da njegova treća tačka potpuno jasno ukazuje da svi akteri trebaju biti potpuno opredijeljeni za poštivanje relevantnih zakona i odluka institucija BiH.

– Spominje se unapređenje puta BiH, spominje se NATO integracijska komisija koja treba da priprema nacrte i prijedloge koji će biti dostavljani NATO-u. Potpuno je jasno za onog ko to hoće da tumači dobronamjerno da je to sadržan i ANP. Za mene tu nema nikakve dileme. Ja sam bio na tim pregovorima i da nisam bio uvjeren da se tu nalazi i ANP, vjerovatno bi tu i drugačiji ishod bio – kazao je Džaferović.

Odluka entitets RS o ukidanju nadležnosti državnih institucija u tom bh. entitetu, dodaje, ne bi formalno ništa značila i one bi nastavile svoj rad.

– Da bi se nadležnosti koje su prenesene na državu mogle vratiti u entitete, potrebna je odluka svih onih koji su u tome učestvovali, a to su oba entiteta i Parlamenta BiH koji je donio zakone po kojima mi danas postupamo. Međutim, to može da iskomplicira situaciju unutar BiH i ja mislim da to ne bi bilo dobro ni za RS ni za srpski narod koji živi u RS-u – izjavio je Džaferović.

(Faktor.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime